GündemEkonomi

Büyüme Ve Yatırım

BASİAD “Büyüme ve Yatırımlar” temalı analiz toplantısı düzenledi. Balıkesir açısından katma değerin yükseltilmesi konusu ele alındı.

 

 

BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme rakamlarının netleşmeye başlamasıyla ilk iki çeyreğin yüzde 5’lik bir büyümeyi yakalandığının görüldüğünü belirterek büyüme oranına rakam olarak baktığımızda son derece başarılı.’yorumunu yaptı.

 

Ekonomik göstergelerin toplamına bakıldığında, sadece rakam olarak değil, gelişmelerin tamamına, alt kırılımlarına da bakmamız gerekiyor diyen Bekki, ‘ Alt kırılımların sürdürülebilir olması da büyüme rakamlarından biraz daha etkili bir hale gelebiliyor. Kaliteli ve sürdürülebilir büyüme, bu işin olmazsa olmazı. Büyümenin detayına baktığımızda, aşağı yukarı büyümenin gelmiş olduğu noktalardan bir tanesi, AB ülkelerine yapılan ihracat olmasa, toplam büyümede yüzde 5,l’i değil, şu anda yüzde 3’ü konuşacaktık; yani neredeyse yüzde 40’lık bir eksilme olurdu. En büyük ihraç pazarımız olan AB’nin Türkiye ekonomisi için ne kadar da önemli ve hassas olduğunun bir kez daha anlaşılmaktadır. Diğer yandan AB Pazarı ihracatı Balıkesir ekonomisi içinde aynı şekilde bir öneme sahiptir. Balıkesir ekonomik büyümesinde önemli bir katkısı vardır. ‘dedi.

 

MAKİNE TECHİZAT

‘Üretim ekonomisi açısından bizleri daha yakından ilgilendiren ve takip ettiğimiz kalemlerden bir tanesi makine teçhizat yatırımları.  Bu kalemde son dört çeyrektir bir azalma görüyoruz. İhracatta artış var; büyümenin neredeyse yüzde 40’ını oluşturuyor, fakat üretim kapasitemizi ve verimliliğimizi artırabilecek yatırımlardaki düşüş, bizi biraz kaygılandırıyor. Sürdürülebilir büyümenin daha fazla öncelik kazanması gerekiyor.’

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu