GündemÖzel Haberler

ÜRETİCİ DE DEVLET DE KAZANMIYORSA!

5 bin üretici üretimden çekildi. Üretici kazanmıyor, devlet haklarından feragat ediyor. Peki, bu paraları kim kazanıyor?

Balıkesir Süt Birliği Başkanı Cihat Şimşek, süt fiyatlarındaki çözümsüzlüğün nedenlerini açıkladı. Başkan Şimşek, ‘Toptan fiyatına perakende yem’in de formülünü verdi.

SÜTÜN SOĞUK ZİNCİRİNDE GERİ VİTES DİKKAT!

‘Balıkesir, Türkiye’nin en çok süt üreten, sütün soğuk zincirine en çok üretim yapan, yönetmeliğe ve talimatlara en uygun hareket eden il. Beş yıl içerisinde Balıkesir, Türkiye’nin en çok süt üretilen birinci il olma vasfını yitirdi. Şu anda 3’üncü Böyle giderse daha da gerileyecek’

SANAYİ BÜYÜRKEN ÜRETİCİ YOK OLMASIN

‘Devlet ayrı alacaklarından vazgeçirilip, üretici alacaklarından ayrı vazgeçirilip bunların hepsini  kazanan bir kesim var. Ve bu fırsatı onlara oluşturan bir kesim daha var.  Bunlar tespit edilip derhal müdahale edilmesi gerekiyor’

 

‘DEVLETLE ÜRETİCİYİ KARŞI KARŞIYA GETİRENLER’

Üretici, üretim yapamıyor diyen Baıkesir Süt Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ‘2016 gibi çok zor bir yılın ardından süt  sektörü toparlanmaya çalışıyor. Tabi bu süre içerisinde o günlerden bu günlere bakıp kaç kişi batmış, kaç tane süt sanayicisi üretimden bunlara bakmak lazım’ dedi.  Batmış bir sanayici yok, küçülen bir tane sanayici yok. Ama sektörden çekilen sadece Balıkesir’de 5 bine yakın üretici var. Bunlar devletin resmi kayıtlarında mevcut. 2015 yılında devletin verdiği teşvikten faydalanan 31 bin 374 tane süt teşvikini almış kayıtlı üretici varken 2017 yılının ilk altı ayında toplam 26 bin 660 üretici bu teşviki aldı. Arada ki 4 bin 714 üretici resmi kayıtların dışında kalmış, üretimden çekilenler. İnsanlar para kazansa bu işi bırakmaz. Bıraktırılıyorlar. Artık üretim yapamaz hale geliyorlar’ ifadelerini kullandı.

PARA KİME GİDİYOR?

SÜB Başkanı Cihat Şimşek, ‘Hükümet Haziran ayında tam da harmanın  başladığı, üreticilerin mahsulünü tarladan kaldırmaya başladığı ve onu nakit paraya çevirdiği dönemde  hububat ile ilgili gümrük vergilerinin  yüzde 125’e varan oranda düşününü gerçekleştirdi.  Üreticiye ne yapmaya çalışılıyor dedik. Lakin uzun vadede baktığımız zaman bu vergi indirimleri yem fiyatlarını etkiler ve yem fiyatları artmaz diye düşündük. Ama bugün baktığımızda yine kesik yeme yüzde 5 zam geldi. Devlet alacağından vazgeçti. Bu yüzde 100’lük vergi dilimini birileri aldı. Hala yüzde 5 oranında zam geliyorsa, ki bu başlangıç bence daha gelecektir.  Bu para kime gidiyor? Devlet neden vergisinden vazgeçiyor? O zaman üretici kanadının aklına şu geliyor; Devlet ayrı alacaklarından vazgeçirilip, üretici alacaklarından ayrı vazgeçirilip bunların hepsini  kazanan bir kesim var. Ve bu  fırsatı onlara oluşturan bir kesim daha var.  Bunlar tespit edilip derhal müdahale edilmesi gerekiyor. Bunlar aradan temizlenmediği sürece hem hükümeti yanıltıyorlar hem de üreticinin haklarını gasp ediyorlar’ şeklinde konuştu.

‘ZİNCİR MARKETLER UCUZ YEM DE SATSIN’

Başkan Şimşek, ‘Biz şu anda Avrupa’nın hayvanını, besiliğini alıyoruz. Kasaplığını, karkas etini alıyoruz. Hepsini alıyoruz Avrupa’nın. Maşallah hiçbir şeylerini bırakmıyoruz. Bir de şu Avrupa’daki çiğ süt fiyatlarını da almak istiyoruz. Oradaki çiğ süt fiyatlarını da alalım burada uygulayalım. Hayatımızın  her yeri market zinciri oldu. Bir zincire tutulduk gidiyoruz.  İthal etleri de  ucuz diye her tarafta açtıkları şubelerle satıyorlar. Toptan fiyatına her türlü ürünü de yaptırabiliyorlar. Piyasanın durumunu da bu arkadaşlar belirler hale geldi. Kalitesini,  fiyatını da bunlar beliyorlar. Şu yem işine de bir el atsınlar.  Bizim üreticiye ucuz yem versinler de bizim üretici de rahatlasın madem’ şeklinde konuştu.

‘SANAYİ BÜYÜRKEN ÜRETİCİ NEDEN YOK OLUYOR?’

‘Ulusal Süt Konseyi hiçbir şey yapmıyor. Konsey yönetiminin önümüzdeki Aralık ayında seçimi var. Bu konsey başkanı burada durduğu müddetçe de bu konseyin, üreticiye bir fayda sağlayacağı da yok. Bu konsey başkanı geldi geleli bu duruma gelindi. Rakamlarla konuştuğumuzda 2015 yılında Balıkesir’deki sanayici sayısıyla 2017 yılı arasındaki sanayici sayısı arasında değişiklik yok.  Hemen hemen hepsi kapasite arttırımına gitti. Sanayi büyürken üretici neden yok oluyor?’

‘BALIKESİR SÜTÇÜLÜĞÜN SANCAĞI’

Balıkesir’de süt sektörü biterse Türkiye’de de bu sektörün biteceğini söyleyen Başkan Şimşek, ‘Balıkesir böyle zor bir durumdaysa ben Türkiye genelini düşünemiyorum. Balıkesir sütçülüğün sancağını tutuyor. Balıkesir düşerse tüm Türkiye düşmüş demektir. O nedenle öncelikle Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyat politikası  2016’da dayattığı, zorla getirdiği ve üretici mahveden bu fiyat politikası değişmeli. Orada belirtilen  hizmet bedelleri vs. her şey dahil fiyat.  Belirlenen fiyat herşey dahil fiyat olamaz. Orada sadece sen üreticinin fiyatını belirlersin. Süt sanayicilerinin marketlerdeki raf maliyetlerini de katsınlar üreticiye, üretici taşır nasıl olsa bunları. Üretici nasıl olsa alıştı sanayiciyi büyütmeye’ dedi.

‘BİNDİKLERİ DALI KESİYORLAR’

Başkan Şimşek,  ‘Üreticinin hali ortada. Ama hala millete ucuz et yedireceğiz diye kendimizi parçalıyoruz.  İthal et getiriyoruz. Bunu da yaptıkları müddetçe üretici üretimden çekiliyor. Çekilmek zorunda bırakılıyor. Bana kalırsa et ithalatı gibi süt ithalatı da yapacağız. Çünkü ona uğraşılıyor. Avrupa’da çiğ süt fiyatları 1,65 ile 1,90 bandında hesaplanıyor. Avrupa’da fiyatlar böyleyken Türkiye’de bunu 1,30 ile geçiştiremeyiz. Ve sadece Balıkesir ilindeki 5 bin kişi bu işi bırakıyorsa. Bunları yapanlar bindikleri dalı kesiyorlar’ diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu