GündemTürkiye Gündemi

“Aşıları Tam Olanlar Yoğun Bakıma Düşmüyor”

“Aşıları Tam Olanlar Yoğun Bakıma Düşmüyor”

Balıkesir Tabip Odası  Trük Yoğun Bakım Derneği’nin değerlendirmesini paylaştı.

Türk Yoğun Bakım Derneği 11 Ağustos 2021 tarihine ait bir günlük süreçte Türkiye’nin her yerinden 60 merkezde yatan yoğun bakım Corona virüsü hastalarının verilerinin değerlendirilerek yaptığı değerlendirmede; * Üç  doz Sinovac aşılananların Yoğun bakım oranının Yüzde 1.9,  İki doz Sinovac+1 doz BioNTech ile aşılananların oranı yüzde 1., İki doz BioNTech ile aşılananların oranı yüzde 0.5 olarak belirlendi.

Aşısız hastalar ve eksik aşılı olanları topladığımızda yüzde 80’i geçtiğini görüyoruz.

“AŞI ETKİNLİĞİ ÜZERİNE SPEKÜLASYON YAPILMASI ANLAMSIZ”

Aşıların etkinliği konusunda bir spekülasyon yaratmanın doğru olmadığı vurgulamaktadır

Hangi aşıyı yaptırırsanız yaptırın, aşılar koruyor. Tabii ki, her ülkenin aşı programları revize edilebiliyor duruma göre. Aşılanma programında aşı tipinden çok, eksik aşılamayı değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla hangi aşıyı olursanız olun ama aşılarınızı tamamlayın.

 “AŞISIZLARDA YAŞ ORTALAMASI DAHA DÜŞÜK”

İki doz Sinovac aşısının ardından 2 ay içinde aşının etkisinin yavaş yavaş azaldığını, 4. ayda ise yoğun bakımdaki aşılı hasta sayısının oldukça arttığı gözlemlenmiş.  Özellikle çift doz Sinovac ile aşılanan kişilerin en azından 4. aydan itibaren rapel(hatırlatma) dozlarını yani üçüncü dozlarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Diğer önemli bir sonuç da aşısızlar ile çift doz Sinovac’lı hastaları kıyaslandığında, çift doz aşılı hastaların daha yaşlı, altta yatan hastalığı olan hasta grubu olduğu görülmüş. Aşısızlar ise çoğunlukla altta yatan bir hastalığı olmayan, daha çok 50 ila 60 yaş hasta grubunda. Ve 40 yaş ve  30 yaş altı hastalar da var bunlar arasında.

“TATİL DÖNÜŞÜ VAKA ve YOĞUN BAKIM SAYILARINDA ARTIŞ BAŞLADI”

Okulların açılması ile de yoğun bakıma yatanların sayısının artacağı öngörülmektedir. Ama aşılanma ne kadar çabuk ve yoğun olursa, hastaneye yatışlar ve yoğun bakım yatışlarının çok ciddi oranda düşeceği beklenmektedir. 4. pikin aşısızlar piki olduğu açıktır. Her ne kadar ilimiz aşı oranlarında ilk 5 il arasında olmasına rağmen, toplumsal bağışıklığın sağlanması gereken oranın gerisindeyiz. Yeni mutant virüsler yaşanmadan eksik aşılarımız hızla tamamlamalıyız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu