Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

ALES-1 Sonuç Ekranı 2023

ALES-1 SONUÇ EKRANI 2023 / ALES sonuçları sorgulama /2023-ALES-1 ÖSYM AİS sonuç sorgulama ekranı

 

 

ALES-1 Sonuç Ekranı 2023… 2023/ALES-1 sınavına katılım göstererek lisans üstü eğitim almak isteyen binlerce aday, sonuçları sorgulamaya başladı. Sınav, 16 Nisan Pazar günü gerçekleşti. Sınava katılım sağlayanlar için ÖSYM, sonuçların 10 Mayıs Çarşamba günü, saat 10.00’da ilan edileceğini duyurdu.

ALES’e, Lisans üstü eğitim ile kendini geliştirmek isteyen lisans mezunları (ya da son sınıf öğrencisi) katılım sağladı. Bu yıl ALES, ilk kez 16 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşti. ALES, yılda 3 kez ÖSYM tarafından gerçekleşmektedir.

ALES Sonuçları Sorgulaması Nasıl Yapılır?

ÖSYM’nin resmi internet sitesinde ilan edilen sonuçlara bakmak için sonuc.osym.gov.tr sitesine giriş sağlanır. Bu sitede bulunan seçeneklerden ‘2023/ALES-1 sonuçları’ butonunun tıklanmasının ardından sizden istenen T.C. Kimlik Numarası ve Aday Şifrenizi girmeniz yeterlidir.

Yüksek Lisans İçin ALES Puanı Kaç Olmalı?

2021 ALES kılavuzunda bu konu şu ifadelerle ele aldılar. Kılavuzda: Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınav sonuçlarını kullanacaklar. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir) almaları şart. Beraberinde Lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları şarttır.

Ayrıca, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan olabilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, %50’den az olmamak koşulu vardır. Bu koşulla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. ÖSYM’den edinilen bilgiye göre, Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekler. Bu gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabilecekler.

ALES Puanı Kaç Yıl Geçerli Olacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES sonuçlarının geçerlilik süresi resmi olarak 5 yıldır. Son olarak, ALES puanları, sınav sonuçlarının açıklanmasından itibaren geçerli olmakla birlikte bu puanlar 5 yıl sonrasına kadar kullanılabilecek. Yani 2022 yılı ALES sonuçları 2027 yılına kadar geçerli olacak.

ALES/1 SONUÇ EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Daha fazla haber için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu