GündemKöşe Yazıları

 Antikacı Ve İkinci El Eşyalar

 Antikacı Ve İkinci El Eşyalar

 

“İyi bir kitap size çokça deneyim bırakır ve bittiğinde yorgun hissettirir, çünkü okurken birden fazla hayatı yaşarsınız.”

 

William Styron

 

         Kitaplar, eski paralar, kartpostallar, Türk edebiyatı yazarlarımızın kendi el yazılı eserleri, eski metin koleksiyonları, gümüşlük takımları, Osmanlı tuğraları, eski armalar ve rozetler, asırlık medeniyetlerden kalma tarihî paralar, sararmış fotoğraflar, arşivler, tutanaklar, fermanlar, padişahlar döneminden kalma eşyalar, dedelerimizin savaş yıllarından kalıp titizlikle sandıklarda saklanarak en sonunda eskiciye verilen özel eşyaları, kılıçlar, size göre eski gelen fakat antika dükkânlarının incisi sayılan birçok parça antikacılarımızın vitrininden bizlere el sallar.

          Şahsen ben de antika koleksiyoncusuyum bir nevi. Dedemin büyük babasından kalma ve bize oynasın diye elimize tutuşturduğu eski madenî paralarımı (babamın bana ilkokulda karne hediyesi olan dört gözlü komodin) kıymetli çekmecemde hep saklamıştım. Çanakkale yöresi bindallı ve üç etek kıyafet takımlarım, ninemden kalma eski zaman usulü kadife-basma-diftin-dokuma kumaştan elbiseler, annemin aynalı ahşap sandığından bizlere çeyiz olarak kalan danteller, köye gidince her seferinde çocukluğumdan bu yana biriktirdiğim kap kacak, kullanışlı toprak su testileri, toprak kaplar benim tarihimize ve insanlığa olan saygımı yüceltmiştir. Eski küflü sandalye ve soba borularını eskiciye veren anneme eskici amcamız çok komik, çerez fiyatında bir ücret ödemişti.

En iyisi kıymet bilenlere ikinci el olarak böyle parçaları satmak, tarihî değeri olan yahut yer altından bugün çıkarılan minik bir antika parçasını dahi devlete teslim etmek gerek. Bir küp altın bulup da sonra kafayı bozanlar, kardeşler arasında mal paylaşımı ve miras konusunda yıllarca küslük yaşayanlar, özelikle toprak sevdalısı insanlar arasında pek yaygındır. Bir avuç toprak parçası, vatanın taşı toprağı elbette savaşılarak kanla alındığı için çok değerlidir. Fakat aileler arasındaki şahsî tarla-arsa-mal taksimi ve miras paylaşımı adaletli şekilde ve kanunlar önünde olmalıdır.

***

Bir tabure çekip Türk kahvesi eşliğinde sohbete dalarak haftanın bir gününü mesela yerli sahaflarla, antikacılarla olan sohbete ayırmak gerek. O ortamdaki manevî atmosfer, derin tarihe olan yolculuk, arkeoloji sevgisi nasıl da heyecanla canlanır. Antikacı dükkânlarını özellikle yaşlılarımız işletiyorsa onların asırlık bilgi birikimi daha fazladır. Tarihî hanlarda eski eserlerini sergileyenler, koleksiyonundaki en değerli dede yadigarı el yazma kitaplarını geçim derdi sebebiyle satmak zorunda kalanlar, haftanın belli bir gününde ikinci el eşyalar satanlar, bitpazarında halkımıza sunulan antika parçalar, açık artırımla görücüye çıkan paha biçilmez tablo eserler ve bu saydıklarım gala gecelerinde özellikle büyükşehirlerde falan çok görülür.

Balıkesir Lunapark civarındaki kapalı pazaryerinde her salı ve pazar günleri olan halk pazarımızdaki bir köşede bitpazarından ikinci el fiyata ürünlerin satıldığı bir yer var. İşte oradaki faytoncu Roman amcalarımızdan oyuncak ayısını ve eşeğini satın alıp İzmir gezisinde yanından hiç ayırmayan ve gezi boyunca koltuğunda uyurken ayısına sarılıp yatan erkek öğrencilerimizden, küçüğümüz olan Cantekin vardı. Peluş oyuncaklarını gezi boyunca yanında gezdirip onları öğrenci bütçesiyle ikinci el fiyata bitpazarından aldığını övünerek söylemişti. Kimse onu yadırgamadı çünkü üniversite yerleşkesindeki rektörlüğe bağlı o öğrenci topluluğumuzdaki ebru-resim-seramik atölyesi gençleri olarak zaten her birimiz sanat ruhu taşıyan renkli karakterlerdik. Erkekler, kızlar, anne ve babalarımız da işte bazı ikinci el eşyalara yahut müzelik antika parçalara ilgi duyabiliyorlar. Hadi bu hafta yolumuz bir antikacıya, eskiciye, sahafa düşsün ve bu tarz ortamların manevî kokusunu hep birlikte içimize çekelim. Antikacıların vitrininden bize göz kırpan her bir eşya yeni günümüze uğur getirsin.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu