Arabulucu ve Uzlaştırmacı Arasındaki Fark Ne?
Arabulucu ve Uzlaştırmacı Arasındaki Fark Ne?
Uzlaştırma (Uzlaşma) ve arabuluculuk zaman zaman birbirine karıştırılabiliyor. Uzlaştırma ceza adalet sisteminde, arabuluculuk ise özel hukuk uyuşmazlıklarında uygulanıyor.
Arabuluculukta taraflarca seçilen tarafsız üçüncü kişiden farklı olarak uzlaştırmacı, savcı tarafında görevlendirilir. Uzlaştırma süreci, arabuluculuk süreci gibi gizlidir ve uzlaşma kararı, yine taraf iradesindedir. Uzlaştırmacı da taraflar arasındaki çatışmanın çözülmesine yardımcı olan kimsedir.

Öncelikle her ikisi de alternatif çözüm yöntemidir ve tarafsız ve bağımsız üçüncü bir kişinin yardımını içerir. Bu tarafsız ve bağımsız üçüncü kişi; arabuluculuk sürecinde ARABULUCU, uzlaştırma sürecinde ise UZLAŞTIRMACI’dır.
Uzlaştırma, CMK’nın 253,254 ve 255. Maddelerinde düzenlenmiştir. 24.11.2016 tarihinde yapılan bir değişiklik ile uzlaştırmaya tabi suçların kapsamı genişletilmiştir. Aynı yasa değişikliği ile 253.maddenin “uzlaşma” olan başlığı “uzlaştırma” olarak değiştirilmiştir. CMKUY md.4/k’ya göre Uzlaştırma: Uzlaştırma kapsamına giren bir suç nedeniyle şüpheli veya sanık ile mağdur, suçtan zarar gören veya kanuni temsilcisinin, Kanun ve bu Yönetmelikteki usul ve esaslara uygun olarak uzlaştırmacı tarafından anlaştırılmaları suretiyle uyuşmazlığın giderilmesi süreciniifade eder.
Arabuluculuk ise; 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile düzenlenmiştir. Yasaya göre Arabuluculuk: Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemini ifade eder.(HUAK md.2)
Uzlaştırma müzakereleri ve uzlaşma anlaşması, şartları varsa hem soruşturma aşamasında hem de kovuşturma aşamasında yapılabilir.
Arabuluculuk yoluna dava açılmadan önce başvurulabileceği gibi dava açıldıktan sonra da başvurulabilir.
Uzlaştırma müzakereleri sona erdiğinde uzlaştırmacı tarafından Uzlaşma Raporu hazırlanır.
Arabuluculuk süreci sonunda taraflar anlaşırsa Arabuluculuk Anlaşma Belgesi hazırlanır.
Her iki çözüm yönteminde de taraflar sürece etkin şekilde katılır ve süreçte söz hakkına sahip olur.
Her ikisi de onarıcı adalet prensibi çerçevesinde, toplumsal barışın tesisine ve sürdürülmesine hizmet eder.
Her ikisinin de ortak amaçlarından biri de yargının iş yükünün azaltılmasıdır.
Manyasın Sosyal ve Demografik Yapısı
Şehrin Kalemi