Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlık

Ayak Bileklerinde Şişme Ölümle Sonuçlanabiliyor!

Ayak bileklerinde şişme o hastalığın habercisi! Ölümle sonuçlanabiliyor...

Ayak Bileklerinde Şişme Ölümle Sonuçlanabiliyor!

Günlük hayatımızda yaşadığımız ayak bileklerin şişmesi, nefes darlığı, mide yanması, yorgunluk ve hazımsızlık gibi durumların gizli kalp hastalığı belirtisi olabileceğinin altını çizen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Şahin, bu semptomların görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi.

Kalp hastalıklarının tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şahin, sağlıklı kalmak adına yapılması gerekenleri de paylaştı.

Türkiye’de de kardiyovasküler hastalıklar

Bu hastalıklara bağlı ölümlerin ilk sırada yer aldığını vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Şahin, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle uyarılarda bulundu.

Ülkemizde TÜİK verilerine göre ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2022 yılında yüzde 35,4 ile dolaşım sistemi hastalıklarının ilk sırada yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Müslüm Şahin, “Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümler alt ölüm nedenlerine göre incelendiğinde, ölenlerin yüzde 41,8’ini iskemik kalp hastalıkları oluşturmaktadır. Bunu diğer kalp hastalıkları (yüzde 23,5) ve inme (yüzde 19.2) izlemektedir” diye konuştu.

Ayak Bileklerinde Şişme Ölümle Sonuçlanabiliyor!

En sık koroner arter hastalıkları görülüyor!

Toplumda en sık görülen kalp hastalıkları arasında birinci sırada koroner arter hastalıklarının geldiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Şahin, daha sonra ise sırasıyla kalp yetersizliği, aritmiler, kalp kapak hastalıkları ve hipertansiyonun diğer sık görülen kalp rahatsızlıkları olarak sıralamada yer aldığını işaret etti.

Damar sertliği, kalp hastalıklarının en büyük sebebi

Kalp hastalıklarının nedenlerine değinen Prof. Dr. Müslüm Şahin, şunları söyledi:

“Kalp hastalıklarının büyük çoğunluğu bazı risk faktörlerine sahip olmanın dışında, ek olarak sigara içmek, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik sonucu oluşan ‘ateroskleroz’ dediğimiz damar sertliğinin ileri evresi olan damar darlıkları veya tıkanıklıkları sonucunda oluşur.

Bazı kalp hastalıkları ise doğuştan gelmektedir. Kalp hastalıklarının oluşmasında enfeksiyonların etkisi de bulunmaktadır. Ayrıca günümüzde yaşam süresinin uzaması nedeniyle yaşlanmaya bağlı olarak özellikle kapaklarda ve ileti sistemlerinde oluşan dejenerasyon veya deformasyon sonucu kapak hastalıkları veya ileti bozuklukları oluşmaktadır.”

Ayak Bileklerinde Şişme Ölümle Sonuçlanabiliyor!

Göğüs ağrısı ya da nefes darlığı olarak belirti gösterebilir!

Prof. Dr. Şahin, kalp hastalıklarında görülen en önemli belirtileri şöyle sıraladı:

“Kalp damar tıkanıklarının en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Ağrı sıklıkla eforla oluşur; baskı sıkışma ve yanma tarzında olabilir. Sırta, mide bölgesine, sol kola veya alt çeneye yansıyabilir. Bazı kişilerde göğüs ağrısı yerine nefes darlığı olabilir. Kalp yetersizliğinin en önemli belirtileri nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk ve bacaklarda şişmedir. Kalp kapak hastalıkları ise halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bayılma veya ayak bileklerinde şişme gibi belirtiler gösterebilir. Ritim iletim bozuklukları çarpıntı veya bayılmaya yol açabilirler.”

Ayak Bileklerinde Şişme Ölümle Sonuçlanabiliyor!

Margarin, unlu gıdalar ve kızartmalardan uzak durulmalı

Prof. Dr. Şahin, kalp sağlığını korumak için beslenme önerilerinde bulundu:

“Hayvansal besinlerden çok bitkisel kaynaklı besinler tercih edilmeli. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar tercih edilmeli. Doymuş yağ asitleri (tereyağı) ve trans yağ asitlerinden (margarin, kızartmalarda ve bazı unlu mamullerde kullanılan yağlar) uzak durulmalı. İşlenmiş etler minimize edilmeli. Haftada 1-2 kez balık tüketilmeli. Yağlı balıklar (somon ve ton balığı) tercih edilmeli. Günlük tuz miktarı 5 gramı aşmamalı.

Her gün 30-45 gram lif tüketilmeli. Günlük 200 gramdan fazla sebze (domates, ıspanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler) ve 200 gramı geçmeyecek kadar meyve (yüksek lif içeriği olan portakal, yaban mersini, kiraz antioksidan özellikleri ile damar koruyucu etki gösterirler) ara öğünlerde tüketilmeli.

Günde 30 gram çiğ ve tuzsuz fındık, badem ve ceviz tüketilmeli. Meyve suları ve şekerle tatlandırılmış içeceklerden uzak durulmalı. Haftada 150-300 dakikalık orta düzeyli aerobik fiziksel aktivitede bulunulmalı. Uygun diyet ve egzersizle ideal kiloya ulaşmalı ve korunmalıdır.”

Ayak Bileklerinde Şişme Ölümle Sonuçlanabiliyor!

Haber Merkezi

Kalp sağlığı için gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu