Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

AYM Kararını Açıkladı

Pandemide kesilen idari para cezaların iadesi gerçekleşecek. Covid-19 pandemi döneminde idari para cezaları uyguladılar. Uygulanan idari para cezalarının iade edilemeyeceğine ilişkin kural Anayasa Mahkemesi tarafından iptali gerçekleşti. Beraberinde idari para cezalarını ödeyenler ödedikleri tutarı geri talebi gerçekleşecek.

 

 

AYM Kararını Açıkladı.. Anayasa Mahkemesi önemli bir karara imza attı. Koronavirüs pandemisi döneminde kesilen maske takma zorunluluğu ve diğer yasaklara ilişkin kesilen idari para cezaların iadesi gerçekleşecek.

Resmi Gazete’de verilen kararı yayımladılar. Yayımlanan karara göre, AYM’ye itirazda bulunan İzmir 4. İdare Mahkemesi, Covid-19 Pandemi döneminde uygulanan idari para cezalarının iade olmayacağı kararı vardı. Bu kararın kuralını Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ettirdi. Böylece Covid-19 döneminde kesilen idari para cezalarını ödeyenler ödedikleri tutarları geri iade alacak.

 İşte Hüküm

Anayasa Mahkemesi 3/11/2022 tarihli ve 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 4. maddesinin ikinci cümlesinde yer alıyor. Cümlede, “…tahsil edilen idari para cezaları iade edilmez.” İbaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE karar verdi.

Cezaların İptali Geçekleşmişti

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahsilat genel tebliğleri hazırladı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Devamında, maske başta olmak üzere salgının yayılmasını önlemek amacıyla tedbirler aldılar. Beraberinde, alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında verilen para cezalarını sildiler.

Son olarak, idari para cezasını ödemeyenler için vergi daireleri herhangi bir takip olmamıştı. Sonrasında, cezaları otomatik olarak silme kararı almıştı.

…AYM Kararını Açıkladı…

Daha fazla haber için tıklayınız…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu