Gündem

AYM’den Yeni Karar

Evlenirken bekarlık soy ismi kullanılabilir mi? AYM’den Yeni Karar..

Aym'Den Yeni Karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), Medeni Kanun’da, “kadının evlilikten sonra bekarlık soy ismini ancak eşinin soyadının önünde kullanabilmesine” imkan veren hükmünü eşitliğe aykırı olması nedeniyle iptal etti. AYM’den Yeni Karar…

İstanbul 8. Aile Mahkemesi, bir kadının evlilik sonrası yalnızca kendi soyadını kullanabilmek için açtığı davada, “kadının evlenmeden önceki soyadını, ancak eşinin soy isminin önünde kullanabilmesini” eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini talep etti. İptal talebinin gerekçesinde, erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu da belirtilmiştir.

Başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme ise düzenlemeye ilişkin hükmü iptal etti. AYM kararında,“eşler arasında eşitliğe dayandığı” ifade edilmiştir. “Erkek, evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabilmekte. Kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörülmektedir. Karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı açıktır” denilmiştir.

Ailenin ortak bir soyadına sahip olmasını mümkün kılan tek seçenek olmadığının altı çizmiştir. Eşlerin evlenmeden önceki soyadlarının birleşiminden oluşacağının öngörülmesi de mümkündür. Evlenmeden önceki soyadının, evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında. Kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamele söz konusudur. Bu nedenle nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır.”

AYM’nin bu kararı uyarınca. Kadınların evlilik öncesindeki soy isimlerini tek başına kullanabilmeleri için dava açmasına gerek kalmayacak. İptal kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
Daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu