Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir Kuzusu Bakanlık Korumasına Alınacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik başkanlığında küçükbaş hayvancılık sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Balıkesir Kuzusu Bakanlık Korumasına Alınacak

Balikesir Kuzusu Bakanlik Korumasina Alinacak 1
Balıkesir Kuzusu Bakanlık Korumasına Alınacak

Kırmızı Et Üretimindeki Sorunlar

Genel Başkan Çelik, küçükbaş hayvancılığın önemli sorunlarını ve çözüm önerilerini Bakan Yumaklı’ya ilettiklerini belirterek, kayıtlı tüm hayvanlara şubat veya mart aylarında bir defaya mahsus olmak üzere yem desteği verilmesinin kış aylarında yetiştiricilere rahat bir nefes aldıracağını ifade etti. Ayrıca, kırmızı et üretimi içindeki küçükbaş hayvancılığın payının yüzde 27 olduğunu ve bu payın artırılarak tüketicinin sofrasına ucuz et girmesini hedeflediklerini belirtti.

Balıkesir Kuzusu ve Kesim Sorunları

Çelik, market ve kasaplarda kırmızı et fiyatlarının 500-600 liraya çıktığını vurgulayarak, bu artışın Balıkesir’de kesilen hayvanlardan kaynaklandığını ve ek nakliye ile lojistik giderlerin etkili olduğunu söyledi. Bu konuda alınması gereken önlemleri dile getiren Çelik, ayrıca besilik hayvan veya et ithalatının azaltılması gerektiğini de Bakan Yumaklı ile paylaştı.

Çoban İstihdam Desteği ve Birliklerin Güçlendirilmesi

Çelik, küçükbaş hayvan yetiştiricisi sayısının 300 bin civarında olmasına rağmen çoban istihdam desteğinden yeterince faydalanılmadığını ifade ederek, her işletmenin çoban desteği alabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Koyun Keçi Yetiştirici Birliklerinin mali yönden güçlendirilmesi için desteklerin artırılması talebinde bulundu.

Destekleme ve Mali Konular

Çelik, desteklemeler kapsamında yetiştiricilerin müracaatlarının il birliklerine yapılması nedeniyle il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinin dosya ücreti taleplerine değindi. Bu konuda Bakan Yumaklı’dan uygulamanın kaldırılması talebinde bulundu. Ayrıca, Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi’ndeki maliyet artışlarına dikkat çekerek, destekleme kalemlerinin bu artışa uygun şekilde artırılması gerektiğini ifade etti.

Genç Çiftçi Hibe Destekleri ve Tarım Danışmanları

Genel Başkan Çelik, genç çiftçi hibe desteklerinin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayarak, tarım danışmanlarına verilen desteğin yeterli olmaması nedeniyle mağduriyetlerin giderilmesi için imkanlar dahilinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Küçükbaş Hayvan Et Tüketimine İçin Yeni Kararlar Alınacak

Bakan Yumaklı, dile getirilen konuları not alarak, çözüm noktasında tüm sorunların üstesinden gelinebileceği mesajını verdi. Küçükbaş hayvancılıkta verimliliği artıracak düzenlemelerin yapılacağını ve küçükbaş hayvan et tüketiminin artırılması için çaba sarf edileceğini söyledi. Genel Başkan Çelik, Bakan Yumaklı’nın samimi yaklaşımını ve ilgisini takdirle karşıladıklarını belirterek, tarım sektörünün gelişmesi için önemli adımların atılacağına inandıklarını ifade etti.

Haber: İHA

Balıkesir Kuzusunun Gen Haritası Oluşturulacak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu