Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir Mimar Sinan’ı Andı

Balıkesir TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi, 9 Nisan Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü'nde düzenlediği etkinlikle Mimar Sinan'ı andı. Şube, Mimar Sinan'ın mirası üzerinden mimarlık mesleğine ve geleceğe dair önemli mesajlar verdi.

Balıkesir Mimar Sinan’ı Andı

Balikesir Mimar Sinani Andi 1
Balıkesir Mimar Sinan’I Andı

Evrensel Değer Vurgusu

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi 17. Dönem Yönetim Kurulu, Mimar Sinan’ı anma etkinliğinde Mimar Sinan’ın katkılarını vurgulayarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun coğrafyasına kazandırdığı camiler, medreseler, hamamlar ve hanlar gibi eserlerle kent kültürünü zenginleştirdiğini belirtti. Mimar Sinan’ın mimarlık anlayışı, bir yapıyı sadece fiziksel bir varlık olarak değil, o yapıyla bütünleşen ve çevresine değer katan bir kültürel peyzaj olarak ele aldığını vurguladı. Ayrıca, Süleymaniye ve Selimiye Külliyeleri gibi iki önemli eserin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması ve üstün evrensel değer taşıması da vurguladı.

“Her mimar için eşsiz bir deneyim”

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi yaptığı açıklamada “Mimar Sinan’ın eserleri günümüzde bile bilim insanları tarafından detaylı bir şekilde incelenmekte ve çeşitli boyutlarda araştırılmaktadır. Bu eserler, tasarımından yapım sistemine, topografyadan kentle kurulan ilişkiye kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmektedir. Mimar Sinan’ın mimarlığını anlamak için yapılan yayınları okumanın ve eserlerini ziyaret ederek deneyimlemek her mimar için eşsiz bir deneyimdir.”  ifadelerine yer verdi.

Balikesir Mimar Sinani Andi
Balıkesir Mimar Sinan’I Andı

Geçmişten Günümüze Planlama

Ayrıca, Mimar Sinan’ın eserlerinin estetik açıdan insanı merkeze alan hümanist mekânlar olduğu ve her bir yapının biriciklik değeri taşıdığı belirtildi. Bu yapıların bulundukları yerlere özgü tasarlandığı ve her birinin o mekana özgü bir imge değeri oluşturduğu vurgulandı. Mimar Sinan’ın mimarlığının, döneminde yaşanabilir ve nitelikli mekânlar tanımladığı ve bu mekân deneyiminin günümüzde dahi yaşanabileceği ifade edildi.

“Koca Sinan’dan esinlenerek, geleceğe iz bırakan eserler için çalışıyoruz”

Basın açıklamasının sonunda, TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Betül Dikici, Mimar Sinan’ın mirasından ilham alarak geleceğe iz bırakmak için çalıştıklarını ve çabaladıklarını belirtti. Dikici, “Yaklaşık 500 yıl önce mimarlığın nasıl uygulanması gerektiğini biz mimarlara eserleri ile anlatan Koca Sinan’dan esinlenerek, geleceğe iz bırakan eserler bırakmak için çalışıyor ve çabalıyoruz” dedi.

Haber: Bülten

Mimar Sinan’ın Ölüm Yıldönümü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu