GündemKöşe Yazıları

Balıkesir’de Peşgir Takan Kadınlar

Balıkesir’de Peşgir Takan Kadınlar

Geçmiş ve bugünün aynasında farklı görünümlerle hayatı yaşıyoruz. Kılık kıyafetlerimiz bile yediğimiz içtiğimiz herşeyle topyekün değişiyor.

Yıllar öncesine gittiğimizde kadınların peşgir, urbalarıyla giyim kuşamını şekillendirdiklerini biliyoruz. Günümüzde pek kalmadı bu kıyafetler. Peşkirin iki önemli farklı kullanım alanı var: Birisi elleri ve yüzü yıkadıktan sonra kurulamak; diğeri yemek sofrasında dize sererek elleri silmek için kullanmak. Bu işlevlerinin dışında bazı bölgelerde büyük ve geniş olması nedeniyle bir nevi mutfak önlüğü şeklinde de kullanılmış. Ancak dağ kesimlerinde peşgir yün olması nedeniyle sıcak tuttuğu içinde ayrıca benimsenmiş.

Yaşlıların daha çok tercih ettiği kıyafetler arasında ve ayakkabıda çarık olarak öne çıkan bir geçmiş kıyafet kültürümüz var. Bugünlerde de bu eski kıyafetlerin yansımaları arasında yine köylerde giyilen şalvarlar bulunuyor. Hala köylerde şalvar giyimi mevcut. Ancak, ilgi çekici olan marka mağazalarda da bu modellerin tercih ediliyor olması.

Çarık artık yok ancak çarığa benzer nitelikle yapılan ayakkabılar geçmişi yansıttığı için ya kostüm yada kullanmak için alınıyor. Burada ayakkabı yani çarık ile ilgili olan dikkat çekicilikse fiyatlar. Oldukça yüksek fiyatıyla çarıklar günümüzde yaygın olmasa da moda sektörünün öne çıkanları. Kılık kıyafet ve yiyecek içecek kültürümüz günden güne değişimin içinde savruluyor. Belki kaçınılmaz bir durum ancak kaybolmaya yüz tutmuş olsa da sanırım değişimin bir parçası olarak ta tamamıyle hiçbir zaman yok olmayacak değişimleri yaşıyor kültürümüz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu