Kamil AKYÜREKKöşe Yazıları

Balıkesir’de Yalan Haberler mi Yarışacak?

Yerel seçimlerin startı ile birlikte, maalesef ama maalesef, YALAN, ASILSIZ, BELGESİZ, BİLGİSİZ ve İTİBAR SUİKASTİ İÇEREN içeriklerde sosyal medya platformunda baş göstermeye başladı.

Yerel seçimlerin startı ile birlikte, maalesef ama maalesef, YALAN, ASILSIZ, BELGESİZ, BİLGİSİZ ve İTİBAR SUİKASTİ İÇEREN içeriklerde sosyal medya platformunda baş göstermeye başladı.

Üstelik öyle yenilir yutulur içerikler de değil bunlar. Özellikle AK Parti aktörleri ile ilgili çirkin, ahlaksız ve yalan dolu içerikler gırla gidiyor adeta.

2023 Seçimlerinde dezenformasyonun daha şiddetlisini Balıkesir’de görmeye başladık bile. Üstüne üstlük, sosyal medyadan paylaşılan bu aşağılık içerikler, sahte hesaplarda da paylaşılarak sanki doğruymuş ve okuyanlarda inanıyormuş algısı vermeyi hedefliyor. Bildiğiniz SUİKAST yani.

İlgili Makaleler

Örneğin;

Öne çıkan siyasetçilerin aile bireyleri ve eşleri ile ilgili ahlaksızca, pervasızca, bilgi ve belgesiz bir şekilde, tamamen asılsız ve yalan içerikler, bu platformlarda bu suikastı işleyen tetikçilerin hesabından paylaşılıyor.

Yetmezmiş gibi buna itibar eden bazı zavallılar, bizlere hiç utanmadan “bunları neden yazmıyorsunuz” deme cesaretini gösterebiliyor.

Onlara o anda GAZETECİLİĞİ, HUKUKU, İNSAN HAKLARINI yüzlerini kızartacak şekilde anlatıyoruz elbette. Zira Bizim hukuki ve etik sorumluluğumuz önce doğru haber iletmeyi gerektiriyor. Aksi halde, böylesine adi ve asılsız bir içeriği “haber” gibi kullanmanın önce insani, sonra da hukuki ve cezai yükümlülüğünü taşımımız mümkün olmaz.

Bakın mesela Geçtiğimiz Cuma günü Milli Kuvvetlerde bir kalabalık dikkatimizi çekti. Bir yanda 15-20 kişilik bir grup diğer yanda 6-7 zabıta vardı. Hayırdır deyip yaklaşınca, Büyükşehir Belediyesi’nin icraatlarını anlatan bir afişin üzerine kısa bir süre önce asılan Ahmet Akın afişinin önünde, CHP İl Başkanı Erden Köybaşı ile Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’yı kalabalık arasında fark ettik.

Doğal olarak sorduk tabi hayırdır diye.

Erden Köybaşı, “Kamil bey Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Akın’ın afişini buraya astık. Ancak zabıtalar izin alınmadığı için kaldırılmasını talep ediyor. Doğru biz bununla ilgili belediyeye bir müracaat yapmadık henüz. Ancak kendilerinin bize bu işlemle ilgili süre veren bir yazılı beyan istiyoruz. Aksi halde buradan ayrılmayacağız” dedi. Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’da kendi üslubu çerçevesinde “bu afişi indirtmeyiz” restinden bahsetti.

Eh, birde hemen 10 metre ötedeki zabıtalara bir soralım dedik. 

Onlarda, “ Kamil bey ilan-reklam-afiş türü duyuruların asılması ile ilgili çok net bir yasa var. Bu tip bir işlemin mutlaka yetkili merci olan belediyeye bildirilmesi gerekiyor. Arkadaşlar bildirim yapmamış. Dahası, çıtası ve çerçevesi ile Belediyenin mülkiyetine ait ve gün içinde Büyükşehir Belediyesine ait bilgilendirme afişinin yer aldığı aparata izin almadan, bilgi vermeden bir başka afişi asmışlar. Biz gerekli bildirimi yazılı olarak tebliğ etmek için buradayız” dedi.

5-10 dakika sonra da Zabıtalar tebliği yaptı ve herkes oradan ayrıldı.

Peki, bu olay sosyal medyaya nasıl yansıdı?

Saatler sonrasında yalan çarkları dönmeye başladı maalesef. Güya Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Akın’ın afişinin üstüne afiş asmış oldu!

Yani kural ve hukuk tanımadan mülkiyeti bir başka özel ya da tüzel kişiliğe ait, üstelik o kişiliğe ait bir pano varken, adeta gasp eder gibi kendi panonu asacaksın , ardından yasal prosedür uygulandığı zamanda “mağdurumda mağdurum” diye bağıracaksın.

Şimdi bir düşünün, herhangi bir sosyal medya hesabınızın sizden izin almadan, size haber vermeden ve ele geçirmişçesine iradeniz dışında bir paylaşım yapılsa ne yaparsınız?

Panoya yapıştırılan pankart olayında yaşananlar bu örnekten farksız değil. Ama sosyal medyada bu gerçekler hiç yer almazken başka ne ararsanız var.

Aslında bu örneğe çok şaşırdığımı da ifade etmek isterim.

Zira Ahmet Akın’ı severim. Bu yaşananlardan ne kadar haberdar bilemiyorum. Ama bu yalan ve kurmacalarla yürürse sanırım 2023 Seçimlerde yaşanan mağlubiyetten daha ağırını yaşayabilir. 2023 Seçimlerinde yaşanan kurmaca içeriklerin, linçlerin, kamplaşmanın nasıl sonuçlara yol açtığının üzerinden sadece aylar geçti. O seçimde ki dezenformasyonların sonuçları ve CHP’de yarattığı “DEĞİŞİM” travması hala tazeliğini koruyor.

Ahmet Akın’ın kendisine tavsiyem, hiç ihtiyacı olmadığı bu tip işlere tenezzül etmemesi.

Kalın Sağlıcakla….

Balıkesir Emniyet Müdürü Hasan Yiğit’in Performansı Parmak Isırtıyor

Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu