Gündemİlçe HaberleriÖzel HaberlerTarihTürkiye Gündemi

Balıkesir’deki Gizli Tren Hattı

Balıkesir’deki Gizli Tren Hattı: Balya’dan Havran’a Tren Hattı Olduğunu Biliyor Muydunuz? Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga MERHABA muhabirine verdiği röportajda Balya ve Havran’dan yola çıkan trenin tarihi izlerini konuştu.

 

Balıkesir’deki Gizli Tren Hattı

Balya

Başkan Orhan Gaga ‘’İDA Madra Park Projesinde…’’

Orhan Gaga ,‘’Günümüzde bu tren ve bu hat kullanılmıyor. Ancak kurşun madenlerinin çıkarıldığı vakit eskiden yurt dışına çıkarılıyordu. Orada ve bazı bölgelerde hala izleri var. Bu izler ortaya çıkartılıp Sosyal bir etkinlik olarak değerlendirmesi hoş olurdu. Ayrıca, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin İDA Madra Park Projesi içine katmak güzel olurdu. Yerel yönetimlerin bütçesine bu konuda bir el atabilir’’ dedi.

 

Tre

Havran’dan Balya ve Edremit’e yola çıkan tren

Geçmişte, İzlerinden bahsedilen bu trenin özelliklerinden bir tanesi de şuydu.

Balıkesir’in Havran ilçesinde de Balya’dan çıkarılan simli kurşun madenlerinin Palamutluk’tan Akçay’a naklini sağlıyordu.

Dahası maden işletmesine gelen eşyanın Palamutluk’a sevkini yapıyordu. Öte yandan Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga geçmişteki tren izlerinin ve bu sevkiyata ilişkin bilgilerin kendilerinde var olduğunu dile getirdi.

 

Havran Treni hakkında bilinmesi gerekenler:

Balya- Havran Tren Hattıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

7 tonluk küçük lokomotifler, ikişer kompartımanlı 32 kişilik 10 tane yolcu vagonu ile yük vagonlarını taşırdı. Ayrıca Palamut-Ilıca, Akçay, Zeytinli, Tabakhaneler, Edremit, Bostancı, Havran ve Palamutluk’ta durakları vardı.

Havran’dan sabah 08.00’de Köprübaşı’ndan kalkan tren, öğrencileri Edremit’ten alır ve akşam 18.00’de geri getirirdi.

Dahası Küçük şimendüfer Palamutluk-Ilıca arasında muntazam olarak altı sefer yapar, yük taşımasında büyük yardımları olurdu. Yaz aylarında bütün vagonlarını takarak Akçay’a yolcu taşıdığı gibi Pazar günleri geç vakit özel servisler yapardı. Öte yandan Havran’da güzel bir istasyon binası, eşya olarak da bir hangar. On tonluk bir vagon baskülü, 500 kiloluk bir bagaj baskülü ve bir su deposu vardı.

Ayrıca, 1 Mayıs 1923 tarihinde Fransızların sahip olduğu “Balya Kara Aydın Şirketi” tarafından inşası başlanan 75 cm genişliğindeki Ilıca-Palamutluk arasındaki demiryolu. Öte yandan 1 Kasım 1924 tarihinde işletmeye açık hale geldi.

Haber Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu