Balıkesir Son Dakika HaberleriGündem

Balıkesir’deki Tımarhane Adası!

Sizin için Balıkesir'de yer alan taşlı manastır adıyla da bilinen tımarhane adası hakkındaki detayları derledik! İşte karşınızda Balıkesir'deki Tımarhane Adası!

Balıkesir’deki Tımarhane Adası!

Çamlık Koyu’nun sonunda, Şeytan Sofrası’ nın eteklerinde ve yarımadanın ucunda yer alan Tımarhane Adası yalnızca adıyla değil, tepede bulunan ilginç yapılı kayalarıyla da dikkati çekmektedir.

Girintili çıkıntılı ve hemen dibindeki manastırın etrafını saran kayalar, rüzgarda uğultu ve sesler çıkarması ile ilgi çekmektedir. Adada eskiden yaşayan Rumların “Agia Paraskevi” ismini verdikleri Çamlık Koyu’ ndaki Sarımsak Yarımadası’nın devamı olan Tımarhane Adası’na, Türkler “Taşlı Manastır” da demişlerdir.

Günümüzden 70 yıl öncesine kadar

Psikoterapi merkezi ve çiftlik binalarının da bulunduğu Tımarhane Adası, Cunda Adası’na giden turistlerin mutlaka uğramaları gereken bir doğa harikasıdır.

Balıkesir'Deki Tımarhane Adası!

Yöredeki bir diğer ilginç doğal güzellik ise

Dalyan Boğazı mevkiinin bir başka kıyısında yer alan “Deliklitaş” tır. Ortasındaki delik nedeniyle bu adı alan katran rengindeki Deliklitaş, Çamlık Koyu’nun sığ bölümünde, kumdan oluşan bir dilin ucunda yer almaktadır.

Balıkesir'Deki Tımarhane Adası!

Koyun içinde bir de balık üretme çiftliği yer almaktadır.

Adaya ismini veren Taşlı Manastır’ın kemerli pencereleri ve arkasında bir koridoru manastırdan arta kalan bölümlerdir. Tımarhane Adası Çamlık Koyu’nun hemen karşısında yer alan ada eki dönemlerde psikoterapi merkezi olarak kullanılırmış. İçkiyi fazla kaçıranları yada ruhsal bozuklukları olanları getirip adaya bırakırlarmış, doğal güzellikler ve kayalıklardan sert esen rüzgarla akılları başlarına gelenler tekrar halkın arasına karışırlar, akılları başlarına gelmeyenler ise biraz daha manzara seyredip rüzgar sesi dinlerlermiş.

Cunda Adası, Tavuk Adası ve Çamlık koyunun panoramik görüntüsüne hakim olan adada küçük bir manastır bulunmaktadır. Eski dönemlerde Rumlar Tımarhane Adası’ na “Aya Paraskevi” Türkler ise “Taşlı Manastır” derlermiş.

 

 

Ayrıca Ayvalık gezi rehberi için içeriğe göz atmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu