Gündem

Balıkesir’den Çiftçiye Koruma Kalkanı

Balıkesir’den çiftçiye koruma kalkanı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 20 ilçeye 29 adet ‘Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonu kurdu. Bu istasyon sayesinde çiftçi;  don ve fırtınaya karşı erken önlem alacak. Ayrıca  zararlılara karşı doğru zamanda doğru ilacı atarak yüzde 50’ye yakın verimliliği artıracak.

Balıkesir’den çiftçiye koruma kalkanı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere yönelik yaptığı milyonlarca liralık yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir İl Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğinde 20 ilçeye toplam 29 adet Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonu kurdu.

 

Hjk

 

Kurulan bu istasyonlarda;

  • hava sıcaklığı,
  • nem
  • yağmur
  • yaprak ıslaklığı
  • rüzgâr hızı
  • hava nemi
  • yağış
  • toprak nemi
  • toprak sıcaklığı
  • rüzgâr hızı gibi değerler ölçülecek ve hemen çiftçi bilgilendirilecek. Çiftçiler de bu bilgiler ışığında; don, fırtına gibi afet durumlarına erken önlem alacak ve zararlılara karşı da ilaçlama zamanın yapabilecekler.

 

Fghjo

Sistem Birçok Konuda Fayda Sağlıyor

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Serkan Akça son yıllardaki iklimsel değişiklikleri yaşandığını iletti. Ayrıca hastalıklarda artışlar gözlendiğini, iklimsel değişikliklerden dolayı da ilaçlama zamanlamalarında değiştiğini söyledi. Serkan Akça, “Kurduğumuz bu sistem; tarımsal üretimde verimliliğini arttıracak. Aynı zamanda az ilaç kullanımı, işgücü tasarrufu, aşırı ilaç kullanımının önlenmesi en önemli hedef. Biyolojik dengenin korunması, ürün kalitesinin yükseltilmesi, insan sağlığı ve çevrenin korunması gibi birçok konuda büyük faydalar sağlayacak.” dedi.

 

Fghjk 3

 

Serkan Akça Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın destekleriyle veri ağını kurduklarını belirtti. Başkan Akça, “Bu veri ağının üzerindeki parametreler sayesinde üreticilerimize erken uyarılarda bulunuyoruz. Örneğin; ‘Bölgende pas hastalığı başlamak üzere, domateste mildiyö hastalığı başlamak üzere şu ilaçları at’ diye uyaracak. Çiftçi hastalık gelmeden önce bunu öğrenecek ve ilaçlamasını yapacak. Böylelikle, Balıkesir’in tüm ilçelerinde yüzde 50’ye yakın bir verim kazancımız olacak. Uzun yıllar kullanılacak bu ürün çiftçimize hayırlı olsun.” dedi.
Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonu’nun kurulmasından duydukları memnuniyeti dile getiren çiftçiler, “Bizim yöremizde büyük sıkıntılar çekiyoruz. Büyükşehir Belediyesi bu yardımı ile veri istasyonları kurdu. Artık ilaçlama zamanlarımızı erkenden öğreneceğiz. Ne ilacı atacağımızı biliriz ve üretim gerçekleştiririz. Buraya bunu kuranların elleri dert görmesin. Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ederiz” açıklamasında bulundu.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu