YaşamBalıkesir Merhaba Blog YazılarıGündem

Balıkesir’in Kasım Ayı Hasadı

Kasım ayı, Balıkesir gibi ılıman iklim bölgelerinde bahar ve yaz aylarının bereketini toplama dönemidir. İşte karşınızda Balıkesir'de Kasım ayında yetişen bazı ürünler...

Balıkesir’in Kasım Ayı Hasadı

Kasım ayı, Balıkesir gibi ılıman iklim bölgelerinde bahar ve yaz aylarının bereketini toplama dönemidir. Bu aylarda çeşitli sebzeler ve meyveler hasat edilir. İşte Balıkesir’de Kasım ayında yetişen bazı ürünler:

Zeytin

Kasım ayı, zeytin hasadının başladığı dönemdir. Zeytinler bu ayda toplanır ve zeytinyağı üretiminde kullanılır.

Özellikle bölge şartlarına göre Kasım sonu itibariyle fidan dikimi gerçekleşen Edremit Körfezi Yeşil Çizik zeytin, bu listenin başında yer alması gerekenlerin en önemlilerindendir.  Bu zeytin türü ayrıca, Balıkesir’in Edremit ilçesi ile Edremit Körfezi’nde yer alan Havran, Burhaniye, Ayvalık ile Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sınırları içindeki Bababurnu’ndan başlayıp Küçükkuyu Beldesi’ni de kapsayan bölgede yetişir.

Balıkesir'In Kasım Ayı Hasadı

Nar

Nar, Kasım ayında olgunlaşır ve lezzetli nar taneleri toplanır. Nar suyu ve taneleri tüketilir.

Özellikle Balıkesir’in Havran ilçesinde, tescilli mandalina ve siyah incir bahçelerinin yanı sıra zeytinliklerin çevrelerine sınırların belli olması ve hırsızlığa karşı önlem amaçlı dikilen “deve dişi” nar ağacı, Balıkesirli üreticilere de ek gelir sağlamaktadır.

Balıkesir'In Kasım Ayı Hasadı

Mandalina

Kasım ayı, mandalina mevsiminin başladığı dönemdir. Eşsiz lezzeti ve aromasıyla Türkiye’nin dört bir yanına yayılmayı başarmıştır.

Ayrıca Havran mandalinaları, 8.000 dekar alanda 5.500 ton üretiminin yapıldığı Balıkesir’de Türkiye’nin mandalina ihtiyacının bir kısmı üretilerek, hasadı ve işlemleri tamamlanan ürünler birçok şehre gönderilmektedir.

Balıkesir'In Kasım Ayı Hasadı

Turp

Turp, soğan ve marul gibi soğuk hava sebzeleri, Kasım ayında hasat edilir. Balıkesir ve çevresindeki pazarlarda taze ve lezzetli bir şekilde bulunur.

Aynı zamanda, Balıkesir’in Balya ilçesinde yer alan Turplu Köyünün adının nereden geldiği konusunda en çok bilinen rivayetlerden biri, Yöre arazisinde bol miktarda Yaban Turpu yetişmesinden kaynaklıdır.

Balıkesir'In Kasım Ayı Hasadı

 

Balıkesir’in ayakkabı tamircileri çarşısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu