Özel HaberlerGündemİlçe HaberleriYaşam

Balıkesir’in Yün Yorganları

Balıkesir’in Yün Yorganları

Bir zamanlar genç çiftlerin çeyizlerinde ilk sırada yer alan, büyük bir emekle dikilen el emeği göz nuru yorganlar eskisi gibi talep görmüyor.

Fabrikasyon sistemin gelişmesiyle, yorgancılık mesleği de son dönemini yaşıyor. Yok olmaya yüz tutmuş meslek grupları arasında yer alan yorgancilik mesleği ile ilgili merhaba gazetesi olarak 52 yılın ustası Yorgancı celal Alakuş ile görüştük. Yorgancilik mesleği hakkında geçmişten günümüze keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Yorgancı Celal Alakuş meslekte çırak yetişmemesi ve hazır ürünlerinin tercih edilmesi nedeniyle yorgancılığın unutulmaya başladığını ifade etti.

“YORGANCILIK UNUTULDU”
52 yıl önce çırak olarak başladığı yorgancılığı devam ettiren Celal Alakuş, mesleğini yaşatmak için mücadele ediyor. yorgan ustası sayısının günümüzde giderek azaldığını belirtirken Balıkesir’de şu an 5 -6 yorgan ustasının mesleği sürdürdüğünü söyledi. Yorgancilik mesleğinin unutulduğu dile getiren Alakuş” Yorgancılık mesleği emek gerektiren, ince işçilik gereken bir meslek. Ne yazık artık unutuldu. Oğretilmediği için ve çırak da yetişmediği için azaldı. Hazır dikilmiş yorganlar, fabrika ürünleri ve elyaflar çıkınca bizim yorganlarımız unutuldu. Benim gibi el işlemesi yorgancılığı yaşatmaya çalışan ustaların sayısı her geçen yıl azalıyor. Yanlış bilmiyorsam Balıkesir’de on kişi yok. Mesleğin son temsilcileri olan 5-6 kişi de benim gibi mesleğini ayakta tutmak için mücadele veriyor.” Dedi.

“ÇIRAK BULAMIYORUZ”
Meslekte çırak bulamadıklarını dile getiren Celal Alakuş , “Çırak bulamıyoruz, yok. Bu gidişle de hiç olmayacak. Eskiden her yorgancinin yanında iki tane üç tane çırak olurdu. Şu anda benim de olmadığı gibi kimsenin yanında çırak yok. Bu gidişle herhalde yorgancılık mesleği bitecek. Ben çıraklık döneminde ustamdan çok şey öğrendim. Dayağıni da yedim. Allah ondan bin kere razı olsun. Nur içinde yatsın. Hakkını ödeyemem. Onun sayesinde buralara geldim, onun sayesinde hala ekmek yiyorum. Ama şu anda benim yetistirebilecegim bir çırak bile yok. Bu konuda devletimiz başta olmak üzere esnaf odalarımizin bir çözüm yolu bulması gerektiğini düşünüyorum. Ben mesleğimi çok seviyorum. Yorgancılık mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak istiyorum ama dediğim gibi çırak bulamıyorum. Şimdiki nesil zaten bu işe pek heves etmiyor. Ben gücüm yettiğince, yapabildiğim sürece bu işe devam etmek istiyorum. Tamamen el emeği göz nuruyla yapılan bu iş sayesinde çocuklarıma ekmek yediriyorum. ” dedi.

“YÜN YORGAN HER ZAMAN SAĞLIKLIDIR”
El yapımı yorganların sağlık açısından doğru bir tercih olduğunun altını çizen Celal Alakuş”Teknolojinin gelişmesiyle genç kızların çeyizlerini süsleyen geleneksel yün ve pamuk yorganların yerini fabrikaların sentetik malzemelerden ürettiği yorganların kullanılması sağlık açısından da çok doğru değil. Yorgancılığa talep azaldı, evet ama boyun fıtığı,terleme ve bunun gibi sorunu olan vatandaşlar hala bizi tercih ediyor. Bildiğiniz gibi fabrikada üretilen ürün ne kadar kaliteli olursa olsun içinde polyester bulunuyor. O yüzden bu sorunları yaşayan insanlar yün yorgan ve yastıklara talep gösteriyor. Yün yorganın vücuttaki elektriği aldığı söylenir. Yün yorgan her zaman sağlıklıdır. Bunun bilincinin farkında olan insanlar hala bize geliyor. Allah rahmet eylesin eski belediye başkanı Edip Uğur ve ailesi ile her zaman çalışırdık. Hala da öyle. Sentetik malzemelerden üretilen yorgan ve yastıkların ucuz aynı zamanda ulaşılabilir olmaları dolayısıyla yün yorganlar unutulmaya başladıysa da böyle bilinçli insanların varlığı bir nebze de olsa içime su serpiyor. Sağlık açısından bu yorganların kullanılmasını tavsiye ediyorum” dedi. HABER MERKEZİ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu