Gündemİlçe HaberleriSpor

Başkan Yılmaz Softaoğlu Mehmed Pehlivan Yağlı Güreşleri’nde

Başkan Yılmaz Softaoğlu Mehmed Pehlivan Yağlı Güreşleri’nde. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz  15. Softaoğlu Mehmed Pehlivan Yağlı Güreşleri’ni yerinde izledi.

Baskan Yilmaz Softaoglu Mehmed Pehlivan Yagli Gureslerinde 1 Jpg

Yıllar Sonra Yeniden Gerçekleşti

Başkan Yılmaz Softaoğlu Mehmed Pehlivan Yağlı Güreşleri’nde. Bursa Büyükşehir Belediyesi 15. Softaoğlu Mehmed Pehlivan Yağlı Güreşlerini hayata geçirdi. Osmanlı’nın saray pehlivanlarından Softaoğlu Mehmed Pehlivan adına 1966’dan 1978 yılına kadar aralıksız 12 kez gerçekleşti. 13’üncüsü de son kez 1993 yılında gerçekleştirilen güneşlerin 15’icisi geçtiğimiz yılın ardından bu yıl da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşti. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’da tekrar başlatılan geleneksel güreşleri yerinde izledi.

 

Baskan Yilmaz Softaoglu Mehmed Pehlivan Yagli Gureslerinde 2 Jpg

 

Başpehlivan Belli Oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde güreşler Yunuseli Havaalanı’nda gerçekleşti. 64’ü baş boyunda olmak üzere yaklaşık 1600 pehlivan er meydanına çıktı.
Minik Boy, Teşvik Boy, Tozkoparan, Deste Boy, Küçük Orta, Büyük Orta, Baş Altı ve Baş boylarında yapılan güreşler, çekişmeli karşılaşmalara sahne oldu. Başpehlivanlar Serhat Gökmen ile Orhan Okulu’nun karşılaştığı final mücadelesi adeta nefesleri kesti. İHA’nın edindiği bilgiye göre karşılaşmanın galibi Serhat Gökmen, 15. Softaoğlu Mehmed Pehlivan Güreşlerinin Başpehlivanı oldu.

 

Baskan Yilmaz Softaoglu Mehmed Pehlivan Yagli Gureslerinde 3 Jpg

 

Güreş Nedir ?

Güreş, iki kişinin belirlenen kurallar çevresinde ve güç kullanarak birbirine galip gelmeye çalıştığı bir spordur. Taraflardan birinin rakibinin sırtını yere getirmesiyle müsabaka sonlanmaktadır. Dünyaca kabul edilen iki farklı güreş stili bulunmaktadır.

Kaç Çeşit Güreş Stili Var?

Stiller; Greko-Romen ve serbest stil olarak adlandırılmaktadır. Greko-Romen stilinde müsabaka sırasında ayak kullanılmamakta yalnızca belden yukarısı ile güç uygulanabilmektedir. Serbest güreş stilinde ise vücudun her kısmı oyuna dahil edilebilmektedir.

Serbest stil, Türkiye’deki geleneksel güreş türleri ile oldukça benzerlik göstermektedir. Greko-Romen stilinde yarışan Türk sporcular da bulunmaktadır. Koca Yusuf ve Kara Ahmet, Greko-Romen stilini kullanan ilk Türk sporcular arasında yer almaktadır. Ayrıca Beşiktaş Spor Kulübü de 1903 senesinde Greko-Romen stilini kullanmıştır.

Greko-Romen ve serbest stil dışın da ağırlık sınıflamasına göre 10 ayrı dalda yapılmaktadır. Ayrıca ağırlık sınıflamasına göre yapılan güreşler; 48 kilogramdan başlayıp 100 kilogram ve üstüne kadar devam etmektedir. Üstelik Türkiye’de yaygın olarak yapılan geleneksel güreşler ise; aba güreşi, şalvar güreşi, karakucak güreşi ve yağlı güreştir.

Aba ve şalvar güreşleri isimlerini yarışmacıların giydiği kıyafetlerden almaktadır. Aba güreşi sırasında güreşçilerin sırtında aba adı verilen, kolsuz bir giysi bulunmaktadır. Şalvar güreşinde ise güreşçiler mindere şalvar ile çıkmaktadır. Ayrıca güreşçilerin belden yukarısı da çıplaktır. Karakucak güreşi, Türklerin milli güreşi olarak bilinmektedir. Ayrıca olimpiyatlarda yer alan serbest güreş stili ile benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte yağlı güreş ise en yaygın geleneksel güreş müsabakasıdır. Oyuncular yağlı güreş esnasında vücutlarına yağ sürerek ve özel bir giysi giyerek mindere çıkmaktadır.

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu