Köşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Güdül İçin Şifalı Bitkiler Rehberi

Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) Türkiye’nin desteğini alma başarısı gösteren “Sakin Şehir Güdül Şifa Yolu Projesi” tamamlanmak üzere.

Güdül İçin Şifalı Bitkiler Rehberi… Benim ve Prof. Dr. Gülendam Tümen hocanın da danışman olarak görev aldığı bu projenin raporlarında bölgeyle ilgili olarak; çok çeşitli eko turizm faaliyetleri, yörede yayılış gösteren bitkilerin etnobotanik özellikleri, butik üretimler pazar yerleri, fotoğraf safari imkanları, hasat şenlikleri, festivaller, butik konaklama tesisleri ve gastronomi turizmi ile ilgili önemli birçok konuda bilgiler yer alıyor.

Ayrıca proje kapsamında Güdül İçin Şifalı Bitkiler Rehberi adında güzel bir çalışma da yayınlandı. Bu rehberde özellikle Güdül civarında yetiştirilebilecek 25 bitkinin listesi ile birlikte literatüre dayalı derleme bilgilere yer verilmiş.

Söz konusu rehber; Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği konusunda iyi uygulamaların devamını sağlamayı ve var olan çalışmaların bilinirliğini artırmayı amaçlayan Besler Şifa Girişimi’nin GEF Küçük Destek Programı tarafından desteklenen Sakin şehir Güdül Şifa Yolu Projesi kapsamında yayımlandı.

Güdül İçin Şifalı Bitkiler Rehberi; Güdül ve çevresindeki kültürel bitkiler arasında kimyon, anason, kekik, nane, kırmızıbiber, rezene, haşhaş ve çörekotu gibi bitkilerin yetiştiriciliğine dair bilgiler de sunuyor. Böylece yerel ekonomiye katkı sağlamayı, doğal kaynakların korunmasını teşvik etmeyi ve bölgedeki bitkisel mirası koruyup geliştirmeyi amaçlıyor.

Ayrıca, bu rehberde insanlara doğal ürünlerin kullanımı ve sağlıklı yaşam tarzı konusunda farkındalık kazandırmak amaçlamaktadır.

Sonuç olarak “Sakin Şehir Güdül Şifa Yolu Projesi” ve “Güdül İçin Şifalı Bitkiler Rehberi”; bölgenin şifalı bitkilerini keşfetmek, geleneksel tedavi bilgisini korumak, sağlık ve iyilik hali için doğal çözümler sunmak, ekoturizmle doğal yaşam üreticilerinin kapasitesini arttırarak şifalı destinasyonlar geliştirmek için bir dizi öneriler sunuyor.

İnsanların doğal kaynaklara daha fazla ilgi duymasını teşvik edici ve daha sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyici bu güzel çalışma için Besler Şifa Girişimi’ni ve tüm proje ekibini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu