Köşe Yazıları

Bitki Besini: Magnezyum

“Magnezyum yoksa bitkiler fotosentez yapamaz, gelişmeleri için gereken besinleri oluşturamazlar yani gelişemezler.”

Magnezyum bitkinin fotosentez yapabilmesini sağlayan klorofil molekülünün yapısında bulunur. Aslında bir makro bitki besin elementi olan Magnezyumu en sona bilerek bıraktım. Tecrübelerime ve uygulamalarıma dayanarak söylüyorum; bütün bitki besin elementleri çok önemlidir. Ama içlerinden en önemli bir tanesini seçmek gerekirse bu bence Magnezyum olur. Yazının devamında bitki gelişimi ile Magnezyum arasında bağlantı kurarsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Bitki besin maddelerinin tamamı bitki gelişim aşamalarında birçok olayda gerekli ve etkilidirler fakat Magnezyum gelişim için ve metabolik olaylar için kullanılacak olan besinlerin yapılmasından sorumludur. Bu ise bir nevi bitki gelişmesinin temel taşıdır.

Olayın en başına gidelim; tohum çimlendi ve ilk iki yalancı yaprağını çıkardı. Bu yapraklar yalancı yaprak da olsa fotosentez yaparak besin oluşturacak ve bitkiniz geceleri bu besinleri yakarak (yiyerek) gelişmek için kullanacak değil mi? İşte en başından bu yana bitki her zaman fotosentezle kendisine besin maddesi yapmak ve onları yakmak (yemek) zorundadır ki gelişebilsin. Yakabilmesi için önce yapabilmesi lazım. Magnezyum varsa yapabilir, yoksa yapamaz veya yapabildiği kadar yapar o da yetmez.

İlgili Makaleler

Gübreleme programlarınızda Yapraktan kullanım Magnezyumu ihmal etmeyin. Sezon içerisinde iki veya üç defa kullanmanız yeterlidir. İster tek başına Magnezyum içeren gübreleri alarak hiçbir şey ile karıştırmadan kullanın, isterseniz Kalsiyum-Magnezyum karışımı olan gübrelerden alıp bir kerede iki kuş vurursunuz!

Bitkinizde yapraklar sararınca öyle hemen Demir noksanlığı bu demeyin belki de Magnezyum noksanlığıdır. Eğer bitkinizde yaşlı yani eski-alt yaprakların damarları yeşil kalmış, damar araları sararmışsa bu görüntü Magnezyum noksanlığıdır. Damarların yeşil kalması ve aralarının sararması olayı üstteki yani genç yapraklarda görürseniz bu Demir noksanlığıydı hatırlayın!

Ayrıca Magnezyum, Fosforun bitkide kullanılması gereken yere taşınarak orada kalmasını temin eder. Bitkinin hem kendi ürettiği hem de dışarıdan vereceğiniz amino asitlerin daha yarayışlı olmasını sağlar. Soğuktan daha fazla korusun veya meyveler daha iyi olsun diye aşırı şekilde Potasyum verdiğinizde, Magnezyum alımı sınırlanır hatta hiç alınmayabilir. Toprağınızın kireç içeriği yüksek ise de Magnezyum alımı sınırlanır. Hani hep diyorum ya “çokla çok olmuyor”

Ve her zamanki notumla bu haftaki yazımı sonlandırmak istiyorum. Bu yazılarla az da olsa bazı şeylerden bilgi sahibi olmanız, ezbere ürün kullanmamanız için yazıyorum. Umarım işinize yarıyordur. Gerektiği zaman, gereken ürünü yani doğru gübreyi ve gerektiği kadar kullanın.

mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum.

“İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Mikro Bitki Besinleri: Molibden//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu