Köşe Yazıları

Mikro Bitki Besinleri: Molibden

Gübrelerin içinde çok ama çok az miktarda olduğu için değeri bilinmeyen, diğer taraftan eksik kaldığı zaman neler olacağını tahmin bile edemeyeceğiniz kadar önemli bir bitki besin elementi hakkında bilgi vereceğim bu hafta.

Molibden topraktan da verilebilir yapraktan da. Topraktan verildiği zaman veya toprakta yeteri kadar Molibden bulunduğu zaman topraktaki yararlı mikroorganizmalar (özellikle yararlı bakteriler) rahatça beslenerek çoğalabilirler, onların çoğalması ise bizim işimize gelir. Özellikle baklagil bitkilerinin köklerinde yaşayan ve havanın serbest azotunu toprağa indiren bakteriler için Molibden çok gereklidir.

Molibden yokluğunda bitkinin protein kapsamı da azalmaktadır. Buğdaycılar dikkat proteini düşük buğday üretiyorsunuz ya nedeni bu! Molibden ayrıca bitki bünyesinde C vitamininin oluşmasında da etkilidir.

Bitkiler gündüz güneş varken fotosentez ile besinlerini yaparlar, gece güneş yokken ise bu yaptıkları besinleri yakarak enerjiye çevirirler demiştik. İşte bu gece yakma yani ürettiğini yeme ve gelişme faaliyetinin gerçekleşebilmesi için Molibden lazım. Şimdi ilk paragrafı tekrar okuyun sonra tekrar burayı okuyun.

İlgili Makaleler

Bitkilerde demirin daha yarayışlı hale getirilmesini Molibden sağlar. Bitkide fazla kullanıldığında başka elementlerin alınmasına engel olmasının yanında bitki bünyesinde zehir etkisi yapabilecek Mangan, Çinko, Bakır, Kobalt ve Nikel elementlerinin zehir oluşturma etkilerine karşı bitkileri korur.

Genç yapraklara ve genç organlara taşınabildiği için noksanlığı önce yaşlı yapraklarda görülen Molibden, yaşlı yaprakların damar aralarında klorofilin azalması sonucu sarımsı lekeler ile belli olur. Çiçek oluşumu olumsuz etkilenir. Bitkide toprak altında kök, toprak üstünde ise sürgün ve yaprak yani yeşil aksam gelişimi geriler.

Bizim topraklarımızda pH zaten yüksek olduğundan bitkiler toprakta bulunan Molibden minerallerinden yeter kadar yararlanabilmektedir. Aynı zamanda yapraktan takviye olarak kullandığınız mikro element gübrelerinin içerisinde Molibden bulunur.

Şimdi vereceğim bilgi kafanızı biraz karıştıracak ve “e ne yapacağız o zaman?” dedirtecek, meraklanmayın çaresini söyleyeceğim. Hazır mısınız?

Hani biz toprak pH sını düşürmek için sıvı kükürt kullanacaktık ya, hah işte elementel sıvı kükürdün toprak içinde dönüştüğü sülfat, bitkilerin kökten Molibden almasını engeller.

Haydaaaaa! Bir yeri yaparken bir yeri bozuyoruz o zaman. Sizler için en güvenilir ve riski olmayan çaresi Molibdeni yapraklan vermektir. Hem demiştim ya bazı elementlerin zehirleme etkisinde bitkiyi koruyor diye: Mangan, Çinko, Bakır ve Demir elementleri ile de yediği içtiği birdir, yani çok yakın arkadaştır.

Çiftçi menfaatine olduğu için tekrar ediyorum ya bir bilen ile ama bir tane bilenle kontrollü ve doğru olarak çalışıp doğru ürünü kullanacaksınız, ya da hataları (sizden veya Ziraatçinizden=ilaç bayinizden kaynaklı olabilir) telafi etmek için daha fazla para ve zaman harcayacaksınız. Bence bir kere çalışın tam çalışın.

Ve her zamanki notumla bu haftaki yazımı sonlandırmak istiyorum. Bu yazılarla az da olsa bazı şeylerden bilgi sahibi olmanız, ezbere ürün kullanmamanız için yazıyorum. Umarım işinize yarıyordur. Gerektiği zaman, gereken ürünü yani doğru gübreyi ve gerektiği kadar kullanın.

mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum.

“İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Mikro Bitki Besinleri: Bor//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu