Köşe Yazıları

Mikro Bitki Besinleri: Bor

Bor kullanımı dikkatli ve bilinçli tavsiye ve kullanım ister öyle “ilaççı verdi” diye hemen kullanılmaz, kullanılmaması lazım. Ama dikkat edin Bor bitkiler için mutlaka kullanılması gereken ama çok çok az miktarda ihtiyaç duyulan bir bitki besin elementidir.

Fazlası da bitkilerde genel anlamda sürgün ucu yanmaları ve büyümeme şeklinde gelişim sıkıntıları yapar.

Eksiklik belirtilerini bitkilerin genç yapraklarında görebileceğiniz Bor elementi, bitki bünyesinde taşınamadığı için alttaki yapraklardan daha üstlerdeki yapraklara iletilemez. Bundan dolayı sizin yapraktan yani üstten uygulama yaparak bitkiyi takviye etmeniz gerekir. Bor gübrelerini Kalsiyum ile birlikte kullanın çünkü Kalsiyum Borun yerine yerleşebilmesini sağlar. Kalsiyumun ne kadar gerekli bir element olduğundan bahsetmiştim sizlere. Bor da Kalsiyumun görevini yapabilmesi için gerekli bir elementtir. Yani Kalsiyum Boru destekler, Bor da Kalsiyumu. Bor, Kalsiyumun taşınmasında ve yerine yerleştirilmesinde yardımcı olur. Ama dikkatli olun bitkilerin Bor ihtiyacı, Kalsiyum ihtiyacı kadar fazla değildir. Yani Kalsiyumu haftada veya 10 günde bir verdiğiniz gibi, Boru da haftada veya 10 günde bir verirseniz olmaz, bor fazla gelir ve bitkide sürgün uçları yanmaya başlar, sıkıntı çekersiniz.

Bor noksanlığında toprak altında gövde oluşturan şeker pancarı, turp, patates gibi bitkilerin toprak altı gövdelerinde yani yediğimiz kısımlarında yani yumru içinde lekelenme, kahverengileşme, çürük beneklenme görülür. Ayrıca elmada meyve içerisinde suyu çekilmiş gibi mantarlaşmış doku ve şekli bozulmuş çekirdek evi, ısırdığınızda tadı acı gelen benekler genel olarak tüm bitkilerde ya da uç sararması, gibi arazlar görülmektedir.

Bitkinin çiçeği fazla diye de erkenden sevinmeyin. Çiçeklerin meyve tutması için önce döllenmesi gerekli, bunun içinse önce yeterli düzeyde polen oluşmalı. Yani yeterli düzeyde polen oluşması için Çinko, çiçeğin düzgün döllenmesi için Bor gerekli. Ama bütün bunlara ek olarak yeterli miktarda Potasyum yoksa o çiçekler beslenemediği için dökülecek ve verim kaybı yaşayacaksınız.

Bor noksanlığına tedbir almazsanız, beklediğiniz meyveler ya hiç olmaz ya da şekilsiz ve küçük kalır. Buna eksik veya yanlış döllenme diyoruz. Olan meyvelerinizde çatlamalar, şekilsiz olan kısımlarında kararmalar görebilirsiniz. Polen oluşumunu Çinko ile birlikte desteklediği için Bor azlığında çiçekler döllenemez, daha doğrusu tüm çiçekler döllenemez. Döllenebilenler de ya gelişmeden dökülür ya da şekilsiz meyve yapar.

Yine Manganda bahsettiğim gibi mikro elementlerde daha çok görüldüğü üzere, yüksek pH seviyesindeki topraklarda yetiştirilen bitkilerde Bor yetersizliğinden kaynaklı birçok sorunla karşılaşılabilir. Bunun için de Bor uygulamalarının da yapraktan yapılması gerekli, bitkinin her yeri ve özellikle üst kısımlarına doğru olan yapraklarının ıslatılması gereklidir. Piyasadaki Kalsiyumlu Bor gübreleri iki element içerdiğinde işinizi kolaylaştırsa da Kalsiyum vereceğiniz her uygulamada Bor da vereceğiniz için Bor fazla gelebilir ve bitkinin alması gereken diğer elementleri alamamasına sebep olabilir.

Bu arada şu önemli konuyu da belirteyim. Her Bor gübresi diğer gübrelerle karışmaz. Yani şunu demek istiyorum: ya bir bilen ile ama bir tane bilenle kontrollü ve doğru olarak çalışıp doğru ürünü kullanacaksınız, ya da hataları (sizden veya Ziraatçinizden=ilaç bayinizden kaynaklı olabilir) telafi etmek için daha fazla para ve zaman harcayacaksınız. Bence bir kere çalışın tam çalışın.

Ve her zamanki notumla bu haftaki yazımı sonlandırmak istiyorum. Bu yazılarla az da olsa bazı şeylerden bilgi sahibi olmanız, ezbere ürün kullanmamanız için yazıyorum. Umarım işinize yarıyordur. Gerektiği zaman, gereken ürünü yani doğru gübreyi ve gerektiği kadar kullanın.

mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum.

“İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Makro Bitki Besinleri: Kalsiyum//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu