Köşe Yazıları

Bitkiyi Yeterince Besleyebilmezsen Daha Fazla İlaç Parası Ödersin

Merhaba değerli çiftçiler. Bu hafta bitki gelişimi için gerekli olan besin elementlerini şöyle bir hatırlayalım.

 

Bitkiyi Yeterince Besleyebilmezsen Daha Fazla İlaç Parası Ödersin… Bitki besin elementleri 16 adettir. Her biri farklı işe yarar. Bu elementlerden 6 tanesi makro element olarak adlandırılır ki bunlardan bahsettim. Geriye kaldı 7 mevcuduyla mikro elementler. Bu elementler kullandığınız gübrelerde çeşitli şekillerde bulunmakta. Tabiki hepsini birden içeren gübre henüz piyasada yok, sizin iyiliğiniz için olmasın da zaten! O yüzden ihtiyacı karşılamak için üretim sezonu içinde farklı dönemlerde farklı besin elementleri içeren gübreler kullanmak durumundasınız. Bu şu demek oluyor bitkinin her gelişim dönemi için kullanmanız gereken bitki besin elementi veya bitki besin elementleri farklıdır.

Tohumunun Çimlenmesi

Çimlenen tohumun kök salması. Tohumun toprak üstünde ilk yapraklarını oluşturması. Bu yaprakların gelişerek fotosentez dediğimiz güneş. Karbondioksit ve suyu kullanarak kendi besinini yapabilmesi. Bitkinizin boyunun uzaması, gövdesinin kalınlaşması. Yeni yaprak ve sürgün çıkarması, çiçek açması, çiçeklerinin tozlaşması ve döllenmesi. Meyve yapması, meyvenin tohum bağlaması, sonraki sene için bitkinizin kendi içinde hazırlık yapması. Ayrıca tüm bunlar olurken bitkinizin kökünün daha fazla gelişerek daha uzaklara ve derinlere dallanması olaylarında bu bitki besin elementleri etkili olmaktadır.

İlgili Makaleler

Gelelim Bu Bitki Besin Elementlerinin İsimlerine Ve Kaynaklarına

İlk üç bitki besin elementimiz temel elementlerdir. Bunlar Karbon, Hidrojen ve Oksijendir. Bu elementlerden Karbon bitkiler tarafından havadan ve topraktan karşılanabileceği gibi, Hidrojen ve Oksijen elementleri sadece sudan karşılanabilmektedir. Bazı özel durumlar gerçekleştiğinde Karbon dışarıdan takviye amaçlı olarak verilebilir. İkinci grup elementlerimiz “Makro elementler” dediğimiz gruptur: Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Kükürt. Bu elementler hakkında geçtiğimiz haftalarda yazmıştım. Üçüncü grup ise; “Mikro elementler” olarak adlandırdığımız Bor, Bakır, Alüminyum, Demir, Mangan, Çinko, Klor elementleridir. Bu üç grubun haricinde “Mikro elementler” içerisine dahil edilebilecek olan ve araştırmalar sonucunda bitkilere faydalı etkileri bulunan Sodyum, Kobalt, Silisyum ve Vanadyum gibi elementler de bulunmaktadır. Bahsi geçen elementler bitki bünyesine topraktan alınabildiği gibi yapraktan da alınabilirler.

Her Bitkinin Bitki Besin İhtiyacı Farklılık Gösterir

Bitki besin elementlerinin verilme zamanları bitki gelişim safhalarına göre değişim göstermektedir. Her bitkinin bitki besin ihtiyacı farklılık gösterir ve bitkiyi ne amaçla yetiştirildiğiniz konusu da farklı miktarlarda element ihtiyacını doğurmaktadır. Bunu örnekle açıklayacak olursam: silajlık mısır bitkisinin Azot elementi isteği fazla olmasına karşın, dane mısır bitkisinin Potasyum isteği daha fazladır. Aynı şekilde yem bitkilerinin ot veriminin yüksek olması istendiği için bu bitkilerin Azot ihtiyacı daha fazla olmaktadır. Fakat; örneğin bitkinizin Azot ihtiyacı fazla diye Azotlu gübrelere yüklenmek doğru değildir. Bitkinin her elementi almaya ihtiyacı vardır.

Gereğinden fazla veya zamansız vereceğiniz bir bitki besin elementi hem toprakta daha fazla kalarak yararlı halden kullanılamaz hale geçmekte, hem de bitki bünyesine diğer bazı elementlerin alınmasını engellemektedir. Bitkinizin gelişimi de bu durumdan olumsuz şekilde etkilemektedir.

Değerli okurlarım, mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum. Bunu her zaman tekrarladım ve her zaman da tekrarlamaya devam edeceğim. En önemli kuralımız neydi? “İyi de olsa, çok verince çok olmaz”.

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

..Bitkiyi Yeterince Besleyebilmezsen Daha Fazla İlaç Parası Ödersin…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu