GündemTürkiye Gündemi

Boş Ofisler Konuta Dönüşecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hazırladı. Hazırlanan  Yönetmelik Resmi Gazete’de yer aldı.

 

Boş Ofisler Konuta Dönüşecek… Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde düzeltme oldu. Olan düzenlemeyle atıl durumdaki boş ofislerden uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olacak. Bu şekilde konuta dönüşmesi için belediye meclislerince karar alma imkanı geldi.

Boş Ofisler Konuta Dönüşecek

Bakanlıktan bilgi geldi. Gelen bilgiye göre, düzenleme kapsamında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yer alan “4 kat ve üzeri” konut binalarındaki kapalı çıkma yapmama kuralını güncelledi. Devamında,”7 kat üzeri” binalar olacak şekilde güncelleme geldi. Böylece bazı küçük parsellerde daha kullanışlı bina projelerinin güncel olmasını sağladı.

Boş Ofisler Konuta Dönüşecek

Değişiklikle ayrıca bina emniyeti için de önlemler alındı. Bu kapsamda “kapalı çıkma olan binalardaki tüm kolonların birbirlerine, her iki yönde kirişlerle bağlanması” kuralı geldi.

Boş Ofisler Konuta Dönüşecek

Öte yandan 3 katı geçmeyen binalarda geleneksel yapı anlayışına uygun imkanını sağladı. Dahası, daha ferah mekanlar oluşması amacıyla kat yüksekliklerinin 4 metreye kadar çıkma imkanı oldu.

Bos Ofisler Konuta Donusecek 4 Jpg

Kovid-19 nedeniyle ofis kullanımlarının düşmesi ve konut ihtiyacının artması dikkate aldılar. Atıl durumdaki boş ofislere ilişkin de düzenlemeye gittiler.

Bos Ofisler Konuta Donusecek 3 Jpg

Buna göre, 1 Temmuz 2023’den önce ofis veya büro amaçlı yapımında olan yada yapı kullanım izni güncel olan yapılar mevcut. Bu yapılarda, 1 Temmuz 2024’e kadar sonuçlanmak kaydı ile parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30’u geçmeyecek. Ayrıca bu şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50’ye kadar artacak.

…Boş Ofisler Konuta Dönüşecek…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu