Balıkesir Merhaba Blog Yazıları>Sağlık

Bu Hastalık Saç Yolduruyor!

Bu Hastalık Saç Yolduruyor! Psikolojik sebeplere bağlı gelişen trikotilomani hastalığı nedir? Kimleri etkiler? Tüm detayları sizin için derledik

 

Bu Hastalık Saç Yolduruyor!

Bu Hastalık Saç Yolduruyor! Saç koparma hastalığı trikotilomani nedir? Tüm detaylar için okumaya devam edin..

Saç Koparma Hastalığı (Trikotilomani)

Trikotilomani, kişinin kendini zorunlu hissettiği saçını koparma dürtüsüne karşı koyamaması durumudur. Ergenlerde ve gençlerde yaygın görülen saç koparma hastalığı, az bilinen, nispeten nadir bir durumdur.

Bazı kişiler için hafif ve yönetilen bu zorlayıcı dürtü, kimileri için de oldukça bunaltıcıdır. Bununla birlikte zihinsel sağlıkları üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir.

Trikotilomanisi olan çoğu kişi, bu dürtüden kurtulmak, gerginliği ve sıkıntıyı gidermek için odaklanarak saçlarını kasten koparırlar. Doğru saçı bulmak veya yolunan saçları ısırmak gibi ayrıntılı ritüeller geliştirebilmektedir. Bazıları ise örneğin, sıkıldıklarında, kitap okurken veya televizyon izlerken, yaptıklarının farkında bile olmadan saçlarını yolarlar.

Aynı kişi duruma ve ruh haline göre, hem odaklı, hem de otomatik olarak saç koparabilmektedir. Başını eline yaslamak veya saçını taramak gibi belirli pozisyonlar dürtüyü tetiklemektedir. Hastalar aynı zamanda saç dışında kaş, kirpik veya kasık gibi başka bölgelerdeki kılları da çekip koparabilirler.

Bu Hastalık Saç Yolduruyor!

Trikotilomani en çok kimleri etkiler?

Trikotilomani, çocuklarda ve ergenlerde daha yaygındır. Genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hafif ve kısa sürelidir, tedavi olmaksızın kendi kendine geçer. Daha ciddi formlar 10-13 yaşları arasında başlar. Erken çocukluk döneminde, erkek ve kız çocukları eşit derecede etkilenmektedir.

Ancak yetişkinlikte kadınlarda daha yaygın olduğu ve erkeklere oranla daha fazla kadının tedavi gördüğü rapor edilmiştir. Bunun nedeni kadınların tıbbi yardım almaya daha yatkın olmaları ve erkeklerin tedaviden kaçındıkları için istatistiklerde sayıca daha az görünmeleri olabilmektedir.

Trikotilomani belirtileri nelerdir?

Saç koparma hastalığı olan bazı kişiler, stresli bir duruma tepki olarak bunu düşünmeden yapar; bazıları ise odaklanmış bir şekilde çeşitli ritüellerle saçlarını yolar. Trikotilomanisi olan kişilerde, ayrıca dudaklarını ısırma, tırnak yeme (onikofaji) veya deri yolma gibi beraberinde gelen başka rahatsızlıklar da bulunmaktadır. Evcil hayvanlardan, oyuncak bebeklerden veya giysi, battaniye gibi malzemelerden tüy koparmak da bu hastalığa işaret edebilmektedir.

Trikotilomani nedenleri

Beyinde kimyasal bir dengesizlik

Ergenlik döneminde hormon seviyelerindeki değişiklikler

Depresyon, anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk gibi diğer ruh sağlığı sorunları

Aile çatışması, istismar, bir arkadaş veya aile üyesinin ölümü gibi trikotilomaniyi tetikleyen olaylar

 

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu