GündemSiyasetTürkiye Gündemi

CANBEY SINDIRGI’YA YURTDIŞININ KAPILARINI AÇTI

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde geçen yıl çektiği 10 bin lira krediyle 15 dönüm alanda kinoa eken çiftçi Zeliha Şöher’in ürünleri elinde kalınca devreye giren AK Parti Milletvekili Mustafa Canbey’in girişimleriyle Şöher ile birlikte 15 üreticinin yaklaşık 100 ton “astronot yiyeceği” İstanbullu bir firmaya satıldı.Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde geçen yıl çektiği 10 bin lira krediyle 15 dönüm alanda kinoa üreten 55 yaşındaki çiftçi Zeliha Şöher’in ürünleri elinde kalınca devreye AK Parti Milletvekili Mustafa Canbey girdi. Zeliha Şöher’in ürünlerinin satılması için başlatılan girişimler sonucunda Şöher ile birlikte 15 üreticinin daha kinoasını İstanbul’dan bir firma alırken, imzalanan sözleşmeyle bundan sonra bölgede yetiştirilecek “Astronot yiyeceği” İtalya’ya gidecek.Sındırgı’nın kırsal mahallelerinden olan Gölcük’te çiftçilikle uğraşan 55 yaşındaki Zeliha Şöher, geçen yıl yüksek gelir getirdiği yönünde adını çok duyduğu kinoa bitkisini yetiştirmeye karar verdi.

Bankadan çektiği 10 bin lira krediyle tohum ve gübre alarak 15 dönüm arazisine kinoa eken Şöher, hasat ettiği yaklaşık 1 ton 700 kilogram ürünü satamadı. Çiftçi Zeliha’nın ürününün elinde kaldığını öğrenen AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, girişimlere başladı. Mahalle muhtarı Resul Köksal ile görüşen Canbey, 15 çiftçinin de aynı mağduriyeti yaşadığını öğrenince kinoa alımı yapan firmalara ulaştı, bazı yöneticileri Gölcük’e getirdi.

Görüşmeler sonrası 100 ton ürün peşin para karşılığında satın alınırken, imzalanan sözleşme ile Zeliha Şöher sayesinde kinoa üreticilerine İtalya kapısı da aralanmış oldu.

İTALYAN FİRMAYA SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAPACAKLAR

Milletvekili Canbey ise Balıkesir’in bir tarım şehri olduğunu vurgulayarak, kentin “Türkiye’yi doyuran il” olarak bilindiğini söyledi.

Tarımın çok zahmetli bir sektör olduğunu anlatan Canbey, şunları kaydetti:

“Kinoa çok fazla bilinmiyor. Zeliha teyze para getireceğini umarak binbir zahmetle bu ürünü ekmiş, hasadını yapmış fakat satamayınca çok üzülmüş. Sonra öğrendik ki köyde birçok kişi bunu ekmiş, yine çevredeki 9 köyde de ekilmiş. Ciddi bir mağduriyet var, bunu nasıl çözebiliriz diye düşündük. Üç aylık süreçte İstanbul’dan alıcılar bulduk. Ürünlerin analizlerini yaptırdık, yurt dışından alıcılar bulundu. İstanbul’dan bir şirket gelip bu ürünleri köylülerimizden aldı. İlk başta bilinçsiz bir ekim olduğu için fiyat olarak çok fazla kazançları olmadı köylülerimizin. Sonuçta ürünleri alındı çok mutlular çiftçilerimiz. Nakit olarak da paralarını aldılar, bu konuda da bir mağduriyet söz konusu değil.”

0X0 Ak Partili Vekil Devreye Girdi O Yiyecek Avrupaya Gidecek 1549717816935

Canbey, önümüzdeki dönemde de kinoa bitkisini ekmeye devam edeceklerini ama bu kez İtalyan firmayla yapılan bağlantılar ve imzalanan sözleşme çerçevesinde hareket edileceğini bildirerek, “Sözleşme sonrasında kim ne kadar ürün ekecek, ne kadar para alacak hepsi hesaplanarak bilinçli bir şekilde ürünlerini satmış olacaklar. Sadece kinoa değil diğer tarım ürünleriyle ilgili de sözleşmeler yapılacak. Kinoanın adını duyup ekmişler, tohumu ne kadar, geliri ne kadar bunu bilmiyorlar o yüzden çok fazla kar edemediler. Bundan sonra bilinçli ekecekler bu ürünü, hem de para kazanacaklar. Biz de elimizden geldiği kadar onlara yardım etmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu