GündemEkonomiSiyasetTürkiye Gündemi

CHP’li Milletvekili Şahin’den Bütçe Değerlendirmesi

CHP’li Milletvekili Şahin’den Bütçe Değerlendirmesi

 

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin ve parti il teşkilatı tarafından 2021 yılı bütçe görüşmeleri, ülke ve Balıkesir gündemini ele aldıkları basın açıklaması gerçekleştirildi.

BASIN AÇIKLAMASINDA KONUŞTU

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin ve parti il teşkilatı tarafından 2021 yılı bütçe görüşmeleri, ülke ve Balıkesir gündemini ele aldıkları basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin öncelikle sağlık çalışanlarına kovid-19 ile mücadelede kolaylıklar ve yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet dileyerek başladığı konuşmasında şunları kaydetti:

“BÜTÇE ORTADA KALDI”

“Bildiğiniz üzere bütçenin son görüşmesi tamamlandı. Yaklaşık 2 buçuk aylık bir süreçti. Plan bütçe komisyonu da 1 ayık bir süreç ile tamamlanmış oldu. Daha sonrasında da 7 Aralık’ta meclis aşamasına geçtik aralıksız 12 gün sürdü. Dünya tarihinde belki ilk olabilecek olaylarla karşılaştık bütçe görüşmeleri sırasında. Mesela Merkez Bankası Başkanı görevden alındığını gördük. Onun yerine Cumhurbaşkanı Strateji ve Bütçe Daire Başkanı atanıyor ki, Bütçeyi kim sahipleniyor, savunacak diye sorduğumuz zaman Cumhurbaşkanı adına Strateji ve Bütçe Daire Başkanı savunacak denilen kişi o bütçe görüşmeleri sırasında görevden alındı. Merkez Bankası’na atandı. Plan Bütçe komisyonu Başkanı Maliye Bakanlığına atandı, komisyon başkanı değişti derken karman çorman oldu. Derken belki de Türk siyasi tarihinde bir ilk kez bütçe görüşmeleri başladıktan sonra tüm bütçeye sahip çıkması gereken bakanından bütçe komisyonu başkanına hepsi değişmiş oldu, bütçe ortada kaldı açıkçası. Kimin savunacağı ifadesi havada kaldı. Bu şekilde bir çalışma sergiledik.

“BAKANLARIN ÖZGÜR İRADESİ YOKTUR ”

Daha sonra Hazine ve Maliye Bakanımızın istifası ve bunun üzerine 27 saatlik bir belirsizlik yaşandı. Cumhurbaşkanlığı başkanlık sisteminde güya kararlar çok hızlı alınacaktı dikkatinizi çekmek istiyorum. Cumhurbaşkanlığı gibi bir müessese ortadan kalkmıştır istifa yoktur. İçişleri bakanı da istifa kararı aldı yok efendim twitter’dan 1 milyonu aşkın tweet almış istifası kabul edilmedi diye bir takım gerekçeler ile istifaya izin verilmesi. Şunu demek istiyorum, bakanların şuan özgür iradesi yoktur. Siz istifa edemezsiniz ancak görevden affedilebilirsiniz. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevden affı buna örnek oldu. Tabi bu süreçte Türkiye’de basın özgürlüğü açısından manidar bir tabloyu bize göstermişti. Sadece 3 kanal bunu yayınladı. Tabi dünya kamuoyununda bu durum dikkatini çekmişti.

“BAKANIN İSTİFASINA EKONOMİ OLUMLU YANIT VERDİ ”

Hazine ve Maliye Bakanının bu süreçte istifası ve ya görevden affı süreci dünya değerlendirmesinde, ülkemiz açısından bir itibar kaybına neden olmuştur. Göreve geldiği yılı 2019 yılında merkez bankası döviz rezervleri 3,5 milyar dolar iken damat bakan istifa ettiği zaman Cumhuriyet tarihinde bir ilk ile karşılaştık merkez bankası döviz rezervlerinin eksiye indiğini, eksi 49 milyar dolarda bıraktığını gördük ve yine bir ilki gördük. Maliye Bakanı istifa etti ve ekonomi buna olumlu yanıt verdi. Bu da çok manidardır. Demek ki şuanda mevcut AKP iktidarı ve bakanlar şuanda ülkeyi yönetmekten uzaktalar. Buna karşılık ekonomi buna cevapla olumlu bir yanıt verdi.

 

“FAİZE TESLİM OLMUŞ BİR HÜKÜMETLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

2021 bütçesinin gelir kısmı 1 trilyon 101 milyar lira gider kısmı 1 trilyon 346 milyar lira. Yani gider daha fazla. Buna bütçe açığı diyoruz. Arada 245 milyar liralık bir fark var. Bunun 180 milyar lirasını faize ödüyoruz. Yani bütçe açığının yüzde 73’ünü yani 4’te 3’ünü neredeyse faize veriyoruz. Şöyle söylenebilir faize teslim olan bir bütçe ile karşı karşıyayız ki Ocak 2020’den Ekim 2020 tarihine kadar olan süreçte 119 milyar581 milyon lira yaklaşık 120 milyar liraya yakın bir faiz verdi. İnşallah daha fazla artmaz. Zaman zaman genel başkanımızın da kürsü konuşmalarında dile getirdiği gibi her saat başı 18 milyar 312 milyon liralık bir faiz ödemesi ile karşı karşıyayız. Özetle faize teslim olmuş bir hükümet ve bütçe ile karşı karşıyayız.

“ESNAFA EN AZ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE DESTEK OLMALI“

Tabi bu esnada kovid mücadelesi devam ediyor. Bu süreçte en çok etkilenen zarar gören esnaflar için neler yapıldı. Bakın yine bir pik ile karşı karşıyayız ve yine esnaflar iş yerlerini kapatmak zorunda kaldılar. Bu durumda283 bin esnaf etkilendi, iş yerlerini kapattı. Buralarda çalışan 2 milyon 100 bin kişi yaklaşık olarak işsiz kaldı. Zaten 10 milyona yakın bir işsizlik vardı, otomatikman 12 milyon civarında bir işsizlik oldu. Ve AKP iktidarı 156 ülkeye bu süreçte yardımda bulunduk diyor ama maalesef esnafımızın sesini duymuyorlar. Esnafımız için CHP destekleme ve koruma için bir koruma paketi açıkladı. Parti sözcümüz bunu ilan etti. Her esnafımız en az asgari ücret seviyesinde bir geçinebilecek bir maddi imkana sahip olmalı.

“SEÇENEKLERİN GÜNDE 39 LİRA “

Bu nedenle esnafımızın iş kaybı yüzde 30 civarındaysa 2 bin 500 lira yüzde 30-50 civarındaysa 3 bin lira yüzde 50 nin üzerinde kaybı varsa da 3 bin 500 lira nakdi yardım yapılmasını hükümete önerdik. Yine kira desteği ve vergi borçlarının faizsiz ertelenmesi vadesi gelen borçların2 yıl ertelenmesi, elektrik doğalgaz borçlarının en az yarısının karşılanması gibi esnaf ve emekçilerimizi koruyacak önerileri hükümete sunduk. Maalesef bu dönemde yeteri kadar karşılık bulmadı. Günde 39 lira ile yaşayabilirseniz yaşayın gibi bir seçenek öne sundular.

 

“LEZZZETLİ KISIM MÜTEAHHİTLERE KALDI”

Yine bu dönemde çiftçimizin bir takım istekleri oldu. Bu dönemde tarım krediye ait borçların faizsiz ertelenmesi isteğini sıklıkla vurguladılar. Ama maalesef iktidar bunu da yerine getirmesi. Ama bu dönemde mevcut 5 müteahhitin ödemeleri hiç aksatılmadan devam etti. Ocak ve Ekim ayında 13 milyar lira ödeme yapıldı. Tüm toplum kesimleri fedakarlık yapmalarına rağmen, iktidar ile çalışan 5 müteahhitten herhangi bir fedakarlık görmedik. Vatandaşa acı reçete, kuru ekmek gibi acınacak kısımlar düşerken daha büyük ve lezzetli kısımlar müteahhitlere kaldı. Keşke onlar da bu dönemde ellerini taşın altına koysalardı.

“DİLERİZ Kİ ASGARİ ÜCRET DOLAR BAZINDA GEÇEN YILIN ALTINA DÜŞMESİN ”

Asgari ücret görüşmeleri gündemimizde. Geçen yıl ekim aynıda asgari ücret 2324 lira olarak tespit edildi. O zaman dolar kuru 5 lira 93 kuruştu. yani yaklaşık asgari ücret 293 dolar oluyordu. Aynı hesap ile bu sene asgari ücretim dolar bazında 3 bin 100 lira olması gerektiğini Cumhuriyet Halk Partisi olarak söyledik. Bu en az tabi. ve bu görüşme halen devam ediyoruz. Dileriz ki asgari ücret dolar bazında geçen yılın altına düşmez.

“İKTİDARA GELİNCE ESKİ SİSTEME DÖNECEĞİZ”

Yine Cumhurbaşkanlığı sisteminde şunu gördük ki ülkemiz milli gelir kaybına uğradı.2013 yılında GSMH 1 milyon civarındayken 2020 yılında 1 trilyondan 736 milyon dolara düştü.250 milyar civarında milli gelirimizde kayıp oldu. Zaten bu sistemin demokrasi ile bağdaşmadığını söylüyoruz. Bu sistemin iş kuyruğu, aş kuyruğu, maske kuyruğu, hastane kuyruğu, patates soğan kuyruğu olduğunu söylüyoruz. Bu sistemi yokluk ve kuyruk sistemi olarak tarif edebiliriz. Bizler CHP olarak bu sistemden iktidara geldiğimiz zaman tekrar güçlendirilmiş parlamenter sisteme döneceğimizi sıklıkla ifade ediyoruz. ” Balıkesir CHP İl Başkanlığı’nda yapılan basın açıklamasına parti İl Başkanı Serkan Sarı, İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Şener, Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın ve CHP Kepsut İlçe Başkanı Ozan Yörük katıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu