GündemBalıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlık

Çikolata Krizlerine Dikkat!

Çikolata Krizlerine Dikkat! Çikolata Krizi Nedenleri Nelerdir? Neden Olur ve Nasıl Geçer? İşte Ne İyi Gelir Sorusunun Yanıtı…

&Quot;≪/P

Psikolojik olarak mutlu olmayı sağlayan çikolata, birçok insanın damak zevkine hitap eder. Yemekten büyük bir zevk duyulan çikolata öyle ki kimi zaman aşırı bağımlılığa ve psikolojik mutluluğun yanı sıra krizlere neden olur. Çikolata Krizlerine Dikkat!

 

Çikolata Krizi Nedir?

Kısaca kan şekerinin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir kriz türüdür. Kan şekeri düşüklüğü yaşayan kişi aniden çikolata gibi tatlı yiyeceklere karşı daha duyarlıdır. Aslında bu tür krizler bedenin enerji düşüklüğünü gidermek amacıyla verdiği tepkilerdir.

 

Çikolata Krizi Kimlerde Görülmektedir?

Çikolata krizleri insanlarda belirtildiği üzere genellikle kan şekerinin düşük olduğu durumlarda aniden gelişen bir hissiyattır. Ancak elbette ki çikolata krizi yalnızca kan şekerinin düşük olduğu durumlarda ortaya çıkmaz. Şeker bağımlılığı olan tiryakilerde, diyet yapan kişilerde, vitamin eksikliği yaşayan kişilerde, psikolojik bozukluk yaşayan hastalarda ve hormonal dengesizlik yaşayan kişilerde sıklıkla görülmektedir.

 

Çikolata Krizi Nedenleri

Uzun bir süre çikolata tüketmediğinizde canınız da çikolata çekmez beyninize çikolata yeme sinyalleri de gitmez. Ancak bazı zamanlarda neredeyse her gün çikolata tüketme isteği duyabilir, çikolata yediğinizde kendinizi doymuş ve mutlu hissedebilirsiniz. İşte bu gibi durumlar ya beslenme alışkanlığınız veya damak tadınızdan ya da psikolojik olarak kendinizi çikolata yediğinizde daha mutlu olduğunuza ve buna ihtiyacınız olduğuna inandırmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Aynı şekilde vücudunuzda pankreas tarafından kan şekerinizi düşüren insülin kontrolsüz salınımı da sizi çikolata ve tatlı krizlerine sokabiliyor. Diğer yandan bozuk uyku düzeni, az su tüketimi ve uzun süre aç kalma gibi faktörler de çikolata ve tatlı krizlerine zemin hazırlar.

 

Çikolata Krizini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Çikolata krizini önlemek için öncelikle beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Sık aralıklarla çikolata ve tatlı tüketme isteği duyuyorsanız, yemekten üç dört saat sonra anormal bir şekilde açlık hissiyatı duyuyor ve çikolata yemediğinizde gergin ve mutsuz hissediyorsanız mutlaka psikolojik yardım almanız gerekir. Aynı şekilde insülin metabolizmanızda bozukluk olabileceği ihtimali için diyabet ve endokrinoloji uzmanına danışabilirsiniz. Kan şekerinizi dengede tutmak için basit karbonhidrat temelli beslenme düzeninden kompleks karbonhidrat tüketimine geçerek kan şekerinizin ani olarak düşmesini engelleyebilir ve bu sayede çikolata tüketme isteğinizi kırabilirsiniz.

Aç karnına meyve tüketmemeye, meyvenin yanında proteine yer vermeye özen gösterin. Aç kalmayın, çünkü aç kalmak sizi çikolata gibi tatlı krizlerine sokacaktır. Ana öğünlerinizde miktarı düşürerek öğünlerinize 3 ara öğün ekleyin. Asla uykusuz kalmayın. Uykusuzluk hali psikolojik manada mutsuz olmanıza neden olur ve tatlı yeme ihtiyacı hissedersiniz. Egzersiz gibi spor aktiviteleri ile meşgul olarak dikkatinizi başka şeylere verin.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu