Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

Bazı canlılar dış faktörlerden korunmak ve neslin devamlılığını sağlayabilmek için cinsiyet değiştiriyor! İşte karşınızda cinsiyet değiştirebilen 9 hayvan

Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan!

Gökyüzünün görkemli yırtıcıları kartallar, muhteşem bir görme yetisine sahip. Çitaların hızına yetişmek neredeyse imkânsız! Kertenkeleler ise gizlenmek söz konusunda oldukça maharetli. Kısacası vahşi doğadaki hemen tüm canlıların hayranlık uyandırıcı bir özelliği bulunmaktadır. Ancak tabiatta, çok daha fazlası da var! Vahşi doğa, hayranlık uyandırıcı olduğu kadar şaşırtıcı olan hayvanlarla dolu. Vahşi yaşamın cinsiyet değiştirebilen canlıları ise fazlasıyla ilgi çekici.

Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

1. Kurbağalar

Vahşi doğada onlarca farklı kurbağa türü bulunmaktadır. Elbette hepsi cinsiyet değiştirebilmek gibi sıra dışı bir yeteneğe sahip değildir. Ancak yeşil ağaç kurbağaları dikkat çekici bir istisna durumundadır. Üstelik yalnızca erkek yeşil ağaç kurbağaları cinsiyet değiştirebilmektedir. Öte yandan bu yetenek, erkek yeşil ağaç kurbağaları arasında da yaygın değildir.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan bilimsel bir çalışmada 18 farklı yaşam alanındaki yeşil ağaç kurbağaları takip edilmiş ve kurbağaların yüzde 5’inden daha azının cinsiyet değiştirdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte yeşil ağaç kurbağalarının ne sebeple cinsiyet değiştirdiği ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar bu yetenek sayesinde yeşil ağaç kurbağalarının çevresel faktörlere karşı daha dirençli hale geldiğini düşünmektedir.

Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

2. Sümüklü böcekler

Vahşi doğadaki en ilginç canlılardan olan sümüklü böcekler, cinsiyet değiştirebilen hayvanlar içerisinde dahi ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.

Her şeyden önce, hem erkek hem de dişi üreme organına sahip olan bu hermafrodit canlıların üremek için bir partnere ihtiyaçları yoktur. Yine de genetik çeşitliliği artırmak ve zararlı mutasyonların sayısını olabildiğince azaltmak için çiftleşmektedir. Ayrıca sümüklü böcekler gerekli hallerde cinsiyet de değiştirebilmektedir.

3. Sakallı ejderler

Sakallı ejderler de doğadaki cinsiyet değiştirebilen hayvanlar arasında yer almaktadır. Üstelik bu sıra dışı sürüngenlerin cinsiyeti ortam sıcaklığına göre değişmektedir. Cinsiyet değiştirmek, ortam sıcaklığının 32 dereceyi aştığı bölgelerde yaşayan erkek sakallı ejderler arasında oldukça yaygındır.

Sıcaklığın 36 derecenin üzerine çıktığı anlarda ise tüm erkek sakallı ejderler cinsiyet değiştirmektedir. Üstelik bazı bilimsel araştırmalara göre sonradan dişileşen ejderler, dönüşüm geçirmeyenlerden iki kat daha fazla yumurta üretebilmektedir.

Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

4. Şerit yılan balıkları

Okyanusların derinliklerinde yaşayan ve göz alıcı renkleriyle hayranlık uyandıran bu balık türünün erkeklerinin hepsi, dişi olarak hayata veda etmektedir! Erkek şerit yılan balıkları, yetişkinlik dönemine girdikleri andan itibaren dişileşmeye yani cinsiyet değiştirmeye başlamaktadır.

5. Yeşil deniz kaplumbağaları

Yeşil deniz kaplumbağalarının cinsiyeti de tıpkı sakallı ejderlerde olduğu gibi ortam sıcaklığına göre şekillenmektedir. Sıcaklığın belirli bir seviyeyi aşması halinde erkek yeşil deniz kaplumbağaları dişileşmeye başlamaktadır. Bununla birlikte cinsiyet değiştirebilme yetenekleri, yeşil deniz kaplumbağalarını yok oluşa sürükleyebilmektedir.

Çünkü yeşil deniz kaplumbağalarının yaşam alanı olan Pasifik Okyanusu, küresel ısınmanın etkilerinin belirgin şekilde gözlendiği bir yerdir. Okyanusun sıcaklığı her geçen gün yükselmektedir. Bu sebeple bilim insanları, yeşil deniz kaplumbağası popülasyonunun yüzde 99’unun dişilerden oluştuğunu ifade etmektedir.

6. Şahin balıkları

Cinsiyet değiştirebilmek, son derece nadir ve bir o kadar da ilginç bir yetenektir. Ancak söz konusu şahin balıkları olduğunda, işler daha da ilginç hale gelmektedir.

Şahin balıkları, bir erkek ve birden fazla dişiden oluşan gruplar halinde yaşamaktadır. Ancak gruptaki dişi balık sayısının kontrolsüz bir şekilde arttığı zamanlarda bazı dişiler cinsiyet değiştirebilmektedir. Şahin balıklarını cinsiyet değiştirebilen hayvanlar arasında bile özel bir konuma yükselten şey ise tam da burada başlamaktadır. Popülasyondaki dişi sayısının artması sebebiyle cinsiyet değiştiren ve erkek olan balıklar, gruptaki dişi sayısının azalması halinde yeniden dişileşebilmektedir.

7. Napolyon balıkları

Napolyon balıklarının tamamı dişi olarak dünyaya gelmektedir. Ancak 5-7 yaş arasında yani olgunluk dönemlerinde, bazı dişiler cinsiyet değiştirmektedir. Cinsiyet değiştiren Napolyon balıklarının görünümleri de önemli oranda farklılaşmaktadır.

Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

8. Levrekler

Levrekler dünya üzerindeki herhangi bir restoranın menüsünde kolaylıkla rastlayabileceğimiz deniz canlıları arasında yer almaktadır. Ancak cinsiyet değiştirebilmek gibi dikkat çekici bir yeteneğe sahip olduğu pek bilinmemektedir. Dişi levrekler olgunluk dönemini tamamladıktan sonra, (bu süre 2 ila 5 yıl sürüyor) cinsiyet değiştirebilmektedir.

Öte yandan bilim insanları levreklerin tam olarak hangi sebeple cinsiyet değiştirdiği konusunda uzlaşıya varmış değildir. Ancak çok sayıda bilim insanı, levreklerin popülasyondaki erkek-dişi oranını dengede tutabilmek için cinsiyet değiştirdiğini düşünmektedir.

9. Palyaço balıkları

Palyaço balıkları listemizdeki diğer canlıların aksine çevresel faktörlere göre değil, tercihen cinsiyet değiştirmektedir. Yani yaşamlarının herhangi bir evresinde ve eğer isterlerse, cinsiyet değiştirebilmektedir. Elbette bu sevimli canlıların cinsiyet değiştirmesine neden olabilen bazı faktörler bulunmaktadır.

Yaşadıkları grup içerisindeki sosyal dengeler, palyaço balıklarının cinsiyetini belirleyen en önemli unsurlardandır. Palyaço balıkları genellikle bir dişi tarafından idare edilen küçük sürüler halinde yaşamaktadır. Fiziksel olarak erkeklerden daha büyük olan dişinin ortadan kaybolması halinde ise sürüdeki erkek balıklardan biri cinsiyet değiştiriyor ve hem sürünün lideri hem de yeni palyaço balıklarının annesi haline gelmektedir.

Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu