Köşe Yazıları

COVID-19 Enfeksiyonunda Deri Belirtileri

Değerli okurlar, hepimizin bildiği gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarında çeşitli deri döküntülerine rastlanabiliyor. Çok bildiğimiz viral hastalıkları ele alacak olursak örneğin kızamık, suçiçeği..vb gibi viral hastalıklar derimizde çeşitli renk ve şekillerde döküntüler yapabilir.

Corona ya da diğer adıyla Covid-19 enfeksiyonu da etkeni virüs olan bir hastalıktır  ve bu hastalıkta da şu ana kadar hastalığın görüldüğü çeşitli ülkelerdeki  hastalarda  farklı türden deri döküntülerinin olduğu belirtildi.

Hastalığın başlıca belirtileri ateş, öksürük, nefes darlığı ve kas-kemik ağrıları olmakla birlikte ciltte de çeşitli döküntüler yapabileceğini artık biliyoruz.

Deri hastalıkları uzmanlarının (dermatolog) şu ana kadar gördükleri Covidli hastalardaki  deri döküntüleri derlendiğinde en sık görülen bulgular şu şekildedir:

  • El ve ayaklarda ortaya çıkan asimetrik şişlik ve kızarıklıklar: Bunlar kaşıntılı ve ağrılı olabilir.
  • Gövdede ve uzuvlarda görülen kaşıntılı ve sulu kabarcıklar
  • Deride kaşıntılı pembe veya beyaz kabarıklıklar: Genellikle gövdede, ama bazen avuç içlerinde gözleniyor. Diğer adıyla kurdeşen (ürtiker) olarak tanımlayabiliriz.
  • Livedo veya nekroz (doku ölümü) denilen morumsu dalgalı renk değişiklikleri.
  • Özellikle ayak uçlarında gangrenler- doku ölümleri. Bunlar küçük pıhtıların atması sonucu görülür.

Cildinizde sadece bu bulguları gördüğünüz zaman bu elbette ki Corona virüsünü  taşıyacağınız anlamına gelmez. Ancak eğer bu döküntülerinizin yanı sıra eşlik eden ateş, boğaz ağrısı ya da halsizlik eşlik ediyorsa mutlaka maskenizi takarak ve gerekli sosyal mesafeyi koruyarak hekiminize başvurun.

Sağlıklı haftalar dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu