Türkiye Gündemi

Deprem Sigorta Tazminatının Güncel Tarifesi Değişti

Kamu Denetçiliği Kurumu, depremler sonrası evleri hasar görenlere 2022 yılı tarifesine göre ödenen sigorta tazminatının, 2023 yılı tarifesine göre ödenmesi yönünde tavsiye kararı verdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) kararını açıkladı. Kararına göre, 6 Şubat depremlerinde evleri hasar gören bazı depremzedeler, sigorta tazminatının 2022 yılı için geçerli metrekare birim fiyatı 1508 lira üzerinden hesaplandığını belirtti. Devamında, tazminatın 2023 yılı birim fiyatı olan 3 bin 16 lira üzerinden hesaplanarak ödenmesi talebiyle başvuruda bulundu.

Deprem Sigorta Tazminatının Güncel Tarifesi Değişti
Deprem Sigorta Tazminatının Güncel Tarifesi Değişti

İncelemeler Gerçekleşti

KDK, başvuruyu inceledi. Ardından,  mağduriyetlerin giderilmesi için düzenleme yapılması hususunda Doğal Afet Sigortaları Kurumu Başkanlığı ile Sigortacılık ile Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına tavsiyede bulunulmasını kararlaştırdı.

Deprem Sigorta Tazminatının Güncel Tarifesi Değişti
Deprem Sigorta Tazminatının Güncel Tarifesi Değişti

Kararın Gerekçesinden;

KDK’nin kararında, sigorta poliçelerindeki esaslı tarife değişikliklerinin sigorta sahiplerinin açık bilgisine sunulmadan, eski tarife rakamları üzerinden hak sahiplerine ödeme yapıldığını belirtildi. Devamında, bunun depremzedelerin mağduriyetine yol açtığı ifade edildi.

Bu durumun hakkaniyete aykırı olduğuna işaret edilen kararda, zorunlu deprem sigortasının sağladığı teminatların ülkenin birçok yerinde ve konut tipine göre gerçek sigorta değerinin altında olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Ayrıca kararda, sosyal adaletin sağlanması ve depremden etkilenen kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına ödemelere ilişkin mevzuatta düzenleme gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. AA’nın edindiği bilgiye göre son olarak kararda, depremzedelere ödemelerin 2023 yılı tarifesine göre yapılmasının sağlanması gerektiği kaydedildi.

Depremzede Çocuklara Oyun Karavanı Sürprizi//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu