Köşe YazılarıGündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

DEPREM VE TARIM

DEPREM VE TARIM

Merhaba değerli okurlar. Bugün hem hastayım hem yastayım. Dün gece boyunca dişimin ağrısından 2 defa uyandım ve “nihayet sabah oldu” dediğimde; o gece kabusundan beter haberlerle karşılaştım. Arka arkaya depremler oluyor, bu karda kışta orada insanlar canıyla uğraşıyor, bir yandan da yardım organizasyonları başlatılıyor. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini yok sayarak yaşayamayız. Hazırlıklı olmak, tedbirli olmak, bilinçli olmak her zaman ve her şeyde avantaj sağlar. Beklenen depremlerden bir tanesi gerçekleşmiş uzmanların dediğine göre 500 yıllık enerji birikiminin ardından Doğu Anadolu fay hattı kırılmış, ekstrem olaylar olmazsa bir daha 500 sene sonra anca kırılırmış. Sırada beklenen İstanbul depremi veya Marmara depremi dedikleri Kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki deprem veya depremler. Allah canını kaybedenlere rahmet eylesin, yaralılara acil şifa dilerim, kurtarma ekiplerine güç, kuvvet versin ve yardım severlerden razı olsun.

Bu günkü konumuz deprem ve tarım. Düşünün! Çiftçilikle uğraşan birisinin yaptığı tarım, bu doğa olayından nasıl etkilenir? Deprem denizde gerçekleştiyse ve sizin tarımsal üretim alanını da denize yakınsa, gerçekleşecek bir tsunamiden etkilenebilirsiniz. Toprak kayması sonucu üretim alanınız zarar görebilir. Depremde baraj veya gölet duvarı zarar görebilir ve üretim alanını su altında kalabilir. Deprem sırasında yer kabuğunun çatlaması veya kırılması sonucu üretim alanınız zarar görebilir. Başka neler geliyor aklınıza? Bizim buralarda olmaz demeyin lütfen. Bunları tahmin etmek bizi tedbir almaya zorlar, tedbir almak en az hasarla atlatmaya yardımcı olur.

Tarım alanlarındaki risklerden birisi de depremdir. İlimizdeki fay hatlarına bakalım Edremit Körfezi’nden başlayan İvrindi üzerinden Balya’ya gelen Havran-Balya-Balıkesir fay hattı ve İvrindi’den başlayıp Balıkesir yoluna paralel geçip Gökçeyazıdan geçen Naipli kırsal mahallesi üzerinden devam eden, Başköy tarafından geçen ve oradan da Üçpınar kırsal mahallesine doğru geçen fay hattı. Bir de Değirmenboğazı tarafından gelerek Gökköy istikametine doğru bükülen bir fay hattı daha mevcut. Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odasından edinilen bilgiye göre 1889’da Balıkesir’de meydana gelen büyük depremde zemininin depreme dayanıklılığı az olmasından kaynaklı olarak özellikle ova köylerde büyük yıkım yaşanmış. Çayırhisar, Halalca, Yakupköy, Balıklı, Çandır, Hotaşlar, Mahmudiye, Aslıhan, Ovaköy, Kepsut, Nusret, Kocaavşar, Gökçeyazı, İvrindi. Buraların zemini çok kötü.

Ben bir Ziraat Mühendisiyim, bitki sağlığı uzmanıyım ve toprak ıslahı uzmanıyım ama zemin etüdünden anlamam ama bildiğim bir şey var ki o da tarım topraklarının üzerine bina yapılmamalıdır. Tarım toprakları nispeten yumuşak ve alüvyonlu topraklar oldukları için deprem dalgalarını absorbe ederek binalara daha şiddetli olarak verebilir.

Deprem her an kapımızı çalabilir. “Olduğum yerde zemin deprem için sağlam değilmiş” den ziyade şu soruların cevaplarına göre tedbir almak en akıllıcası olacaktır. Deprem için nasıl bir hazırlık yapmalıyım? Deprem olursa nasıl hareket edeceğim ve ne yapacağım?

“Suyumuz az ve sezona yetmeyecek, kar yağsa da suyumuz olsa” derken kar yağdı, inşallah kar suları yeterli gelecek ve su sıkıntısı yaşamayacağımız bir sezon geçireceğiz ve inşallah depremsiz de bir sezon geçiririz.

Kalın sağlıcakla

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu