Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Devlete Olan Borçlarda Yapılandırma

Devlete olan borçların yapılandırılması için başvuru sürecini uzattılar. Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Resmi Gazete’de yayımladılar. Beraberinde, kararda 30 Mayıs’ta sona erecek devlete olan borçların yapılandırma başvurusu uzadı. Böylelikle, 30 Haziran son gün kararını açıkladılar. Ayrıca, devlete olan borçların ilk taksit ödeme süresi de 30 Temmuz son günü oldu.

 

 

Devlete Olan Borçlarda Yapılandırma. Peşin Ya Da Taksitle Ödenebiliyor. Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar için peşin veya taksitli ödeme imkanı sağlanıyor. Vergi Dairesi, peşin ödeme halinde, yapılandırılan borcun gecikme faizini silecek. Beraberinde, cezasının yüzde 90’ına kadar olan kısmı da  silinebilecek.

Kanunun Getirdiği İmkanlar

Yapılandırma kapsamında; tüm vergi, prim, Trafik. Beraberinde, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları. Dahası, daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları. Devamında, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları ödenebiliyor. Belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dahil olmak üzere tüm alacakları. Son olarak oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırmaya dahil olacak.

Beyan Edenlerde Değişiklik Yok

Ancak, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia. Beraberinde, makine, teçhizat ve demirbaşlarını 31 Mayıs olarak fatura düzenlemek. Ayrıca, her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıtlarını düzelten mükellefler için, beyan ve ilk taksit ödeme süreleri ve taksitlerin ödeme sürelerinde herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Ayrıca, herhangi bir değişiklik olmadığından bu taksitlerin ödeme planında gösterilen sürelerde ödenmesi gerekiyor.

KANUNUN GETİRDİĞİ İMKANLAR NELERDİR

1-DEVLET, ödenmeyen vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammını da ele aldı. Ayrıca, faizi yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeks) oranında güncelleme ile hesaplayacak. Böylelikle, 3 Temmuz 2023 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde hesapladıkları Yİ-ÜFE tutarının %90’ı atılıyor.

2-Ayrıca, Borcunu taksitle ödemek isteyenler 12, 18, 24, 36 ve 48 aylık eşit taksitler halinde ödeme yapacak. Beraberinde, peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan %90 indirim yapacak.

3- Yapılandırılan borçlar anlaşmalı bankaların kredi kartı ile gerçekleşecek. Ayrıca, dava konusu yapılan ihtilaflar sulh yoluyla sonlanıyor. Ayrıca, vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacaklara da yapılandırma sağladı.

4- 2018-2022 yıllarına ilişkin olarak matrah ve vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere ilişkin olarak vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmaması imkanı sağlanacak, vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamı, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’si silinecek.

5- matrah ve/veya vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu vergilerden %10 indirim yapacak.

6- işletme kayıtlarının (kasa mevcudu, ortaklardan alacaklar, emtia, demirbaş vb.) cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi sağlanabilecek, ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) aslı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borç ödenebilecek, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde, ceza asıllarında %25 indirim yapılacak.

7- her bir taşıt için Kanun kapsamında ödenecek olan motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az %10’unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince araç muayene izni verilmesi, 30/9/2023 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla ödeme kolaylığı sağlanması gibi önemli imkan ve kolaylıklar getirdi.

BAŞVURULAR NASIL GERÇEKLEŞİR?

Bağlı olunan vergi dairesine şahsen başvuru, diğer vergi daireleri aracılığıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) veya e-Devlet (www.türkiye.gov.tr) üzerinden İnternet Vergi Dairesine giriş yapılarak başvuru yapılabilecektir.

HABER: MUHAMMED CAN AKYÜREK

…Devlete Olan Borçlarda Yapılandırma ….

Daha fazla haber için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu