EkonomiGündemTürkiye Gündemi

“DİKKAT 1 TL Sanmayın” 100. Yılıa Özel Madeni 5 Türk lirası Basıldı

100. Yılıa Özel Madeni 5 Türk lirası Basıldı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın onayıyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını anmak amacıyla 5 Türk Lirası değerinde özel hatıra madeni para basımını gerçekleştirdi.

Yarın tedavüle sürülecek olan bu “5 Türk Lirası” madeni hatıra paraların toplamda 100 milyon adeti basıldı. Bu hatıra paranın tasarımında 100. yıl teması vurgulanmıştır. Paranın iç kısmında “Türkiye Yüzyılı” logosu kullanılmış, logonun üstünde “5” ibaresi, altında ise “Türk lirası” yazısı bulunmaktadır. Dış halka bölgesinde sekizgen bir “Selçuklu yıldızı” motifine ve bu motifin çizgilerinin dışarı doğru uzanmasına yer verilerek derinlik katılmıştır.

Dış halkanın sol tarafında “₺” ve sağ tarafında ise “TC” sembolleri, paranın güvenlik özellikleri olarak konumlandırılmıştır. Paranın alt kısmında ise basım yılı “2023” olarak işlenmiştir. Ay ve yıldız sembolü dış halkayı ve iç göbeği birleştiren kesişim noktasına yerleştirilmiştir. Bu hatıra paranın ağırlığı 8,25 gramdır ve çapı 28,15 milimetredir.

Ayrıca açıklamada, “Genel Müdürlüğümüz, özel günler için bastığı hatıra paraların tanıtımını genellikle o özel günün bir gün öncesinde yapmaktadır” şeklinde bir bilgi de yer almaktadır.

İlginizi çekebilir: Balıkesir’de 29 Ekim’de Ulaşım Ücretsiz mi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu