YaşamBalıkesir Merhaba Blog Yazıları

Dünya’ya Radyasyon Yayıyor!

Bilim insanları Güneş'in yüzeyinde karanlık bir delik açıldığını ve jeomanyetik fırtınalarla radyasyon akımlarının Dünya'ya hızla yayıldığını belirtti.

Dünya’ya Radyasyon Yayıyor!

Güneş’in yüzeyinde meydana gelen olağanüstü bir fenomen bilim dünyasını şaşırttı. Güneş’in yüzeyinde açılan geçici bir kara delik, Güneş rüzgarı olarak adlandırılan hızlı radyasyon akımlarını Dünya’ya doğru yönlendirdi.

Bilim insanları, bu olayın Güneş döngüsünün bu aşamasında benzeri görülmemiş bir durumu temsil ettiğini belirtiyor. 60 Dünya’dan daha geniş olan bu geçici kara deliğin boyutu ve yönü, güneş atmosferindeki olağan döngülerden farklılık gösteriyor.

800 BİN KİLOMETRE GENİŞLİĞİ BULUNUYOR

Live Science’ın aktardığına göre, 2 Aralık tarihinde Güneş’in ekvatoru yakınında beliren dev koronal delik, son 24 saat içinde 800.000 kilometreye kadar genişleyerek dikkat çekici bir boyuta ulaştı. Bu olayın ardından 4 Aralık’tan bu yana kara delik, doğrudan Dünya’ya doğru yönelmiş durumda. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne (NOAA) göre, koronal delikler, güneşi yerinde tutan manyetik alanların aniden açılması sonucu güneşin yüzeyindeki içeriğin güneş rüzgarı olarak atmosfere salınmasıyla meydana geldi. Bu delikler, çevrelerindeki plazmadan daha soğuk ve daha az yoğun oldukları için karanlık lekeler olarak göründü. Ancak, güneş lekelerinin aksine, koronal delikler ultraviyole ışıkta bakılmadığı sürece gözlemlenemiyor.

Dünya'Ya Radyasyon Yayıyor!

JEOMANYETİK FIRTINALAR 

NOAA’ya göre, koronal deliklerden gelen radyasyon akımları normal güneş rüzgarından çok daha hızlıdır ve genellikle jeomanyetik fırtınalar olarak bilinen Dünya’nın manyetik kalkanındaki bozulmaları tetikler.

GÜNEŞ RÜZGARI BEKLENENDEN AZ ŞİDDETLİ ÇIKTI

Uzmanlar başlangıçta bu son deliğin önümüzdeki birkaç gün boyunca radyo, internet bağlantılarını kesebilecek ve güçlü auroral gösterileri tetikleyebilecek orta şiddette bir jeomanyetik fırtınaya yol açabileceğini de tahmin ediyorlardı.

Ancak güneş rüzgarı beklenenden daha az şiddetli olduğu için ortaya çıkan fırtına şu ana kadar zayıf oldu.

NOAA’ya göre, kara deliğin güneşte ne kadar kalacağı belli değil, ancak geçmişteki koronal delikler 27 gün sürmüştü.

Dünya'Ya Radyasyon Yayıyor!

Haber Merkezi

NASA’daki tek Türk profesör ‘kara deliklerin’ sırrını anlattı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu