GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

‘Ebeveyn Denetimi’ Geliyor

İnternet yayınlarına yönelik yönetmelik taslağına göre, yayıncıların internette çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlar için “ebeveyn kontrolü” tedbirlerini alması zorunlu tutulacak.

DENETİM ZORUNLU

İnternet yayınlarına yönelik yönetmelik taslağına göre, yayıncıların internette çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlar için “ebeveyn kontrolü” tedbirlerini alması zorunlu tutulacak. İnternette “erişimin engellenmesi” yaptırımı ise son seçenek olarak devreye girecek. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) hazırlanan ve internet üzerinden yapılan bazı yayınlara RTÜK denetimini başlatacak olan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik Taslağı” tamamlandı. Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla uygulamaya konulacak düzenlemelere göre, internet ortamından yayın hizmeti sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar “İnternet-RD”, “İnternet-TV” ve “İnternet-İBYH” yayın lisansı, yayın hizmetlerini internet ortamından iletmek isteyen platform işlemcileri de “yayın iletim yetki belgesi” alacak.

Halihazırda kablo veya uydu yayın lisansı bulunan ya da karasal ortamdan yayın yapan medya kuruluşları ise internet ortamından yayın hizmetlerini iletmek istemeleri halinde, bütün ortamlardaki yayınları eş zamanlı olarak değişiklik yapmaksızın sunmak ve lisans süreleri ile sınırlı olmak kaydıyla, URL adresleri ya da yayınlarının iletimini sağlayan platform işletmecisini talep dilekçesiyle birlikte Üst Kurula bildirerek yayınlarının iletimini gerçekleştirebilecek. Bu kuruluşların ayrıca bir lisans almalarına gerek olmayacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu