Balıkesir Son Dakika Haberleriİlçe Haberleri

Edremit Zeytin ve Zeytinyağı AB Tescili İle Güçleniyor

Avrupa'dan Yüksek Talep: Edremit Zeytin ve Zeytinyağı AB Tescili İle Güçleniyor

Edremit Zeytin ve Zeytinyağı AB Tescili İle Güçleniyor

Edremit Körfezi’ndeki zeytin üreticileri, Avrupa Birliği’nden alınan coğrafi işaret tescili ile kota sınırlarını aşma umudunu taşıyor.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde faaliyet gösteren zeytin üreticileri, zeytin ve zeytinyağının AB tarafından coğrafi işaret tescili almasıyla birlikte AB ülkelerine daha fazla ihracat yapmayı planlıyor. Balıkesir’de Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 10’unun gerçekleştiği bilinirken, Edremit Körfezi’nde bulunan Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde yaklaşık 14 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır.

Edremit Zeytin Ve Zeytinyağı Ab Tescili İle Güçleniyor

Edremit Körfezi bölgesinde

Yılda ortalama 200 bin ton zeytin ve 40 bin ton zeytinyağı üretilmektedir. Bu ürünlerin dünya çapında marka değeri son yıllarda artış göstermektedir. Özellikle geçen temmuz ayında Edremit zeytinyağına AB tescili kazandırılmasının ardından, bu ay içinde Edremit yeşil çizik zeytininin coğrafi işareti de AB Tarım Komisyonu tarafından onaylandı. Edremit yeşil çizik zeytini ve zeytinyağı, Kaz ve Madra dağlarının endemik bitki örtüsü ile Ege Denizi’nin iyotlu havasının birleşimiyle oluşan eşsiz lezzetiyle dikkat çekiyor ve yurt dışında yoğun talep görmeye başladı.

Zeytin üreticileri, ürünlerinin AB tarafından tanınan coğrafi işaretlerinin, Türkiye’den yapılan zeytinyağı ithalatındaki kota sınırlarının aşılmasına katkıda bulunacağına inanıyor.

Edremit Zeytin Ve Zeytinyağı Ab Tescili İle Güçleniyor

“AB coğrafi işaret tescilinin ardından markalarımıza e-mailler yağmaya başladı”

Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, yaptığı açıklamada, Edremit Körfezi’nde üretilen ürünlerin Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili almasının, bu ürünlerin yurt dışında daha geniş bir kitle tarafından tanınmasına büyük katkı sağladığını belirtti.

Çetin, AB tescilinin çiftçilere önemli avantajlar sunacağını vurgulayarak,

“Ürünlerimizin AB coğrafi işareti alması çiftçilerimizdeki ürünlerin daha katma değerli olmasını sağlıyor. Ekonomik olarak onlara daha çok kazanç sağlıyor. AB tescili, markalarımızın daha kaliteli ve güvenli olduklarının ispatı anlamında önemlidir. AB, tarım ürünlerimize kota uyguluyor. Ürünlerimizin AB coğrafi işaret tescili almasının ardından artık bu kotaların da yavaş yavaş aşılması söz konusu olacaktır.” diye konuştu.

Çetin, yeşil çizik zeytin ve zeytinyağının AB tarafından tescillenmesinin, Avrupa’daki çeşitli medya kuruluşlarında da yer aldığını belirtti.

Edremit Zeytin Ve Zeytinyağı Ab Tescili İle Güçleniyor

Çetin, bu durumun ürünlerin uluslararası alandaki tanınırlığını artırdığını vurgulayarak şunları ekledi:

“Bu sayede ürünlerimize Avrupa’dan daha çok talep gelmeye başladı. Bu da bizi çok sevindiriyor. Tüketicilerimizin hem kalite hem de güvenlik anlamında özellikle coğrafi işaretli ürünleri talep etmelerini ve tercih etmelerini rica ediyorum. AB coğrafi işaret tescilinin ardından markalarımıza e-mailler yağmaya başladı. AB’nin bize uyguladığı bazı kotalar var, bizim bu kota duvarını kaldırmak anlamında ürünlerimizin tesciliyle ürünlerimizi de artık Avrupa kabul etmiş oluyor, bu çok önemli. Bizler hem odalarımız hem markalarımız hem de bakanlığımız vasıtasıyla AB’deki bu kotaları AB tescili almış ürünlerimizle aşacağız. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor.”

Çetin, Edremit Körfezi bölgesinde coğrafi işaret kullanan markaların sayısının artması için çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.

“Ağaçtan toplanmasından ambalajlanmasına kadar bütün kriterlere uymanız lazım”

Bölgedeki 50 bin zeytin ağacından elde edilen ürünler arasında yer alan Edremit Körfezi çizik zeytini ve zeytinyağı üretimi gerçekleştiren Nermin Gelbal Gökduman, AB tescilinin ardından Avrupa’dan gelen taleplerin arttığını ifade etti.

Edremit Zeytin Ve Zeytinyağı Ab Tescili İle Güçleniyor

Gökduman, Edremit Körfezi’nde zeytinin sadece bir ürün değil,

Aynı zamanda halkla bütünleşmiş ve bölgenin kültürünün bir parçası haline geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Coğrafi işaretle, bölgede var olan ürünler gelecek nesillere üretim şeklini koruyarak taşınmış olacak. Bu bizim için çok kıymetli. Edremit Körfezi yeşil çizik zeytinimiz yağlık bir zeytindir, çekirdeğinden kolayca ayrılır. Buraya ait, özeldir, tadını yiyince alabilirsiniz. Uzun ömürlüdür ve doğal fermantasyonla üretilir. Coğrafi işaret kriterlerine uygun şekilde üretilmesi gerekir. Biz de bu koşullarda üretim yapıyoruz. Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin coğrafi işaret alabilmesi için ağaçtan toplanmasından ambalajlanmasına kadar bütün kriterlere uymanız lazım.

Zeytinyağımız da dünyada çok tercih ediliyor, yumuşaktır, içimi kolaydır, lezzetli ve kendisine has özel bir tadı var. Bölgenin coğrafi özelliği ürünü özel kılıyor. Bu bölgede zeytinyağı üreticisi olmanın avantajlarını biz çokça yaşıyoruz. Ürünlerimize, AB tescilinin ardından talepler daha da fazla arttı. Biz Hollanda’ya, Çin’e, ABD’ye, Güney Kore’ye ürün gönderiyoruz. Biz yağlarımızı kendi markamızla 250 mililitreden 5 litreye kadar ihraç ediyoruz. Amacımız ürünlerimizi yerel değerlerimizi yurt dışında da tanıtmak. Markalı olarak gönderip üretim yerini Türkiye olarak belirtmemiz de üreticiler olarak görevimiz olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Edremit Zeytin Ve Zeytinyağı Ab Tescili İle Güçleniyor

Haber Merkezi

“Edremit Yeşil Çizik Zeytini” Dünya Çapında Marka Oluyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu