Gündemİlçe Haberleri

“Edremit Yeşil Çizik Zeytini” Dünya Çapında Marka Oluyor

Yeşil çizik zeytin, Balıkesir ve Çanakkale il sınırları içinde yer alan Edremit Körfezi’nde üretimi oluyor. Ayrıca çizik zeytin, Avrupa Birliği tescili yolunda önemli bir aşamayı geçti.

 

“Edremit Yeşil Çizik Zeytini” Dünya Çapında Marka Oluyor… Körfez Bölgesi; Balıkesir’in Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık ilçeleri ile Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinden oluşuyor. Dahası, körfez bölgesinde 10 milyondan fazla zeytin ağacı bulunuyor.

&Quot;Edremit Yeşil Çizik Zeytini&Quot; Dünya Çapında Marka Oluyor

Dünya Çapında Marka Değeri Artıyor

Edremit Körfezi, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretimi ile ihracatında önemli bir yere sahiptir. Yetişen ürünlerin son yıllarda dünya çapında marka değeri artıyor. Bölgede üretimi olan Edremit zeytinyağına AB tescili kazanımı oldu. Ardından Edremit yeşil çizik zeytini Avrupa Birliği Tarım Komisyonu’ndan coğrafi işaret alma yolunda ilk aşamayı geçti.

&Quot;Edremit Yeşil Çizik Zeytini&Quot; Dünya Çapında Marka Oluyor

AB Resmi Gazetesi’nde Yayımlandı

Edremit Ticaret Odasının, 2018 yılında TÜRKPATENT aracılığıyla AB’ye coğrafi işaret başvurusu oldu. Yaptığı coğrafi işaret başvurusunun inceleme süreci bitti. Devamında, AB Resmi Gazetesi’nde yer aldı. 3 aylık askı süreci tamamlanıp ürünün AB tescilinden sonra Edremit yeşil çizik zeytini marka değeri kazanacak. Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Genel Müdürlüğü’nden Edremit adına güzel haber aldıklarını söyledi. Devamında, Edremit yeşil çizik zeytini, AB Resmi Gazetesi’nde 3 aylık askı sürecinin başladığını dile getirdi.

&Quot;Edremit Yeşil Çizik Zeytini&Quot; Dünya Çapında Marka Oluyor

Ayrıca Çetin, şöyle devam etti: “Bu tabii ki bizim ve Türkiye için çok önemli ve kıymetli bir konu. Edremit Körfezi aslında Edremit ve Ayvalık zeytin çeşitlerinin daha doğrusu aynı adla anılan zeytin çeşidinin hakim olduğu bir alan. Edremit, Ayvalık zeytini çok kıymetli bir ürün. Dünyanın en önemli havzalarından biri zeytin anlamında. Toskana, Girit ve Edremit Körfezi dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytinyağların yetiştiği bölge. Bu anlamda da bu kaliteyi 3 ay sonra AB tescillemiş olacak.”

“hayırlı olsun”

Çetin, Edremit yeşil çizik zeytininin tescil işlemleri ve kontrolünün Ticaret Odası’nın kendilerine ait olacağını bildirdi. Çetin, bu gelişmenin Türk çiftçisine, Edremit Körfezi çiftçisine, üreticilere, zeytinyağı markası sahiplerine, zeytin ve zeytinyağı sevenlere hayırlı olmasını diledi.

Edremit Yesil Cizik Zeytini Dunya Capinda Marka Oluyor 3

“Kazdağları’ndan gelen poyraz ve Ege Denizi’nin iyotu zeytine farklı bir tat katıyor”

Zeytin işleme tesisinin genel koordinatörü ziraat mühendisi Murat Küçükçakır da açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, Edremit yeşil çizik zeytininin iki şartı sağladığı takdirde coğrafi işaret alabildiğine dikkati çekti. Devamında, bunlardan birinin Edremit yağlık zeytininden üretilmesi, diğerinin ise Edremit Körfezi’ni oluşturan bölgeden elde edilmesi olduğunu aktardı. Ardından, şöyle konuştu:

“Özellikle Edremit yağlık zeytini veya Ayvalık çeşidi, zeytin de kendi içinde çok özellikleri olan bir ürün. Yüksek yağ kalitesi içeriyor. Böylece, yağ lezzeti yüksek olduğu için buradaki zeytinde de çok farklı bir lezzeti var. Tabii bu lezzeti sadece çeşit sağlamıyor. Kazdağları’ndan gelen bol oksijenli poyraz ve Ege Denizi’nden gelen iyot bu zeytine farklı bir tat ve farklı bir özellik katıyor. Ayrıca çizik zeytinde en büyük özellik ağzımıza aldığımız zaman çekirdeğinden de kolay sıyrılabilmesi gerekiyor. Bütün bu tüm özellikleri bu çeşidimiz sağlıyor.” Küçükçakır, Edremit çizik zeytini olarak pazarlanabilmesi için bu bölgede, bu çeşitten üretilmiş ve kontrol mekanizmasından geçmiş olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Edremit Yesil Cizik Zeytini Dunya Capinda Marka Oluyor 4

İstanbul’dan Edremit’e tatil için gelen Sakine Özdemir, açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada ise, yeşil çizik zeytinin çok güzel bir ürün olduğunu ifade etti. AA’nın edindiği bilgiye göre ardından, “Daha önce yeşil zeytini bu kadar lezzetli hiç yememiştim. Aroması, ağızda bıraktığı tat çok güzel. Harika. Kesinlikle tavsiye ederim” dedi.

..”Edremit Yeşil Çizik Zeytini” Dünya Çapında Marka Oluyor…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu