Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Ege Yöresine Ait Otlar

Birçok ilde ot sadece maydanoz ve dereotundan ibaretken Ege, sofralarını süsleyen binlerce ot türüyle öne çıkıyor. İşte Ege yöresine ait otlar!

Ege Yöresine Ait Otlar

Arapsaçı otu

Isırgangiller familyasına ait bir bitkidir. Isırgangiller cinsinin monotipik türü olan arapsaçı bitkisi ufak ve parlak bir bitkidir. Yeşil yapraklı bir süs bitkisi olan arapsaçı otu insan sağlığına bir çok yararı bulunan bitkiler arasında yer almaktadır. Daha çok Kuzey Akdeniz bölgesinde ve İtalya’da yetiştirilmektedir. Sağlık üzerindeki olumlu etkisi kanıtlandıktan sonra dünyanın her yerinde yetiştirilmeye başlayan arapsaçı otu rezene bitkisi olarak da anılmaktadır. Evlerde de yetiştirilebilen arapsaçı otunun özellikle yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Yan etki içermez ve tamamen doğal, organik yetişmektedir. Kolayca yetiştirilebilen bu bitki salatalarda kullanılabilmekte veya haşlanarak çayı yapılabilmektedir.

Ege Yöresine Ait Otlar

Düdüklü ıspanak

Ispanağın biraz daha saplı halidir. Ve ıspanağın yapıldığı her yemekte kullanılır. Böreği, pirinçli yemeği ve salatası lezzetli olur. Diğer otlarla karıştırılabilir.

Ebegümeci

Sağlık açısından kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Oldukça yaygın olarak kullanılan bu mükemmel bitki eski zamanlardan günümüze kadar birçok insanda etkiler göstermiştir. Tabi ki bu etkiler direk olarak kişinin sağlığı üzerindedir. Ebegümeci otu daha çok meralarda yetişen bir bitkidir. bu nedenle bu ota her mevsimde rastlamak çok zordur. Ülkemizde de yetişen bu bitkinin bulunması bu nedenle çok zor değildir. Yani ebegümeci otundan faydalanmak isteyen birçok insan çok kolay bir şekilde bu ota ulaşabilir. Bu ot ilk kullanıldığı zamanlarda insanlarda sağlık açısından kullanılmıştır. Eski zamanların en büyük tıbbi ilacı olan bu ot, günümüzde de bitkisel tedavilerde çok yaygın bir şekilde kullanılır.

Ege Yöresine Ait Otlar

Isırgan otu

Isırgangiller familyasından olan bu bitkiye dalan, dalayan dikeni, deli ısırgan, dalaygan da denir. Dokununca içindeki asitler ve histamikler açığa çıktığı için kaşıntı yapar. Sade, yumurtalı, pirinçli ve kıymalı yemekleri vardır. Börek ve pide içi olarak da hazırlanır

Kapçık

Gelincikgiller familyasından olan kapçık, gelincik, alava, börekotu, çaplançanak, düğmeli ot, gagaç, gelincik mancarı, gelineli, vıccı vıccı, zemberlik gibi isimlerle de anılır. İsmindeki farklılık yemeklerine de yansımıştır. Çiğden salatası yapıldığı gibi soğanla kavrulup yumurtalı da yenir. Pirinçli ya da kıymalı yemeği yapılır. Pidesi ve böreği, yapraklarından sarması yapılır. Köftesinin tadı bambaşkadır.

Kişgin

Diğer adı kişkin olan karışık ottur. Ege pazarlarında bulunur. Kıymalı böreği ve pirinçli yemeği çok lezzetli olur.

Ege Yöresine Ait Otlar

Sarı ot

Maydanozgiller familyasından olan sarı ot, kalem otu, gazyağı, kaymacık, kaymakotu, kaymaklık olarak da bilinir. Muğla, Datça ve Milas da haşlandıktan sonra bol sütle ve acı biberle kavrularak yenir.

Şevketibostan

Ege bölgesinde sıklıkla tüketilen yabani bitkilerde olan Şevketibostan Girit Mutfağı’nda ve Girit’ten Batı Anadolu’ya göç eden Girit Türkleri tarafından kemikli kuzu etiyle pişirilerek şevketibostan yemeği ya da haşlama salata şevketibostan salatası olarak tüketilir. Girit’in dağ köylerinde bundan farklı olarak hâlâ arapsaçıyla veya enginarla birlikte de pişirilmektedir.

Turp Otu

Genellikle insanların salata içerisinde lezzet katması amacı ile kullandığı bu ot, beklenen lezzeti vererek sofraları daha lezzetli hale getirmektedir. Aslında birçok insan bu otun lezzetinden faydalanmak amacı ile kullansalar bile, aynı zamanda bu ot çok büyük faydalar da sağlamaktadır. Turp ile birlikte büyüyen bu otu ister turp ile birlikte ister ayrıca bulmak mümkündür. Fakat otun taze olarak satılması için genellikle turp ile birlikte almanız çok daha iyi olur. Çünkü turp otu turptan ayrılmadığında bir süre daha canlı kalabilir. Bu otun düşünüldüğü gibi şekerli bir tadı yoktur. Daha çok acımsı bir tadı olan turp otunu annelerimiz yemeklerin içerisinde çok yaygın bir şekilde kullanır.

Ege Yöresine Ait Otlar

Gelincik otu

Yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımında hem de ilaç yapımında kullanılmaktadır. Bu gelincik otu kurutulduktan sonra kurabiye, börek, ekmek gibi diğer hamur işlerine lezzet katmak için kullanılabilir. Çoğu Avrupa ülkesinde fırıncılık sektöründe kullanılan bir bitki çeşididir.

Kazayağı

Ispanakgiller familyasından; kokulu, otsu bir bitkidir. Yaprakları kazayağına benzediğinden bu ismi almıştır. Ana vatanı orta ve kuzey Amerika’nın güneyidir. Zamanla bu bölgeden papazlar tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Bağırsaklardaki solucan ve tenyaların atımında etkili olduğundan solucanotu, tenyaotu adları ile de bilinmektedir. Ülkemizin birçok yerinde boş tarlalarda yabani olarak yetiştiği görülmektedir. Kültürel üretimi yapılmamaktadır.

Ege Yöresine Ait Otlar

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu