GündemKöşe Yazıları

Erken Çocukluk Döneminde Müzik

Erken Çocukluk Döneminde Müzik

 

        “Müzik, sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış hâlidir. Evrensel bir dil olan müzik, insanları aynı ezgide bileştirecek güce sahiptir.

       Müzik etkinliklerinin temel amacı; çocukta müzik sevgisini oluşturmak, çocuğun hayal dünyasını, yaratıcılığını, ritim ve estetik duygusunu, kulak duyarlılığını geliştirmektir. Yapılan araştırmalar bebeklerin daha anne karnında 16 haftalıkken müziğe tepki verdiklerini göstermektedir. Doğumdan sonra müzik eğitimi; bebeklik döneminde dinletilen müzikler, ona söylenen ninniler, tekerlemeler, çıngıraklar ve marakaslarla başlar. Müzik ekinlikleri; çocukların duyduklarını, duygularını, düşündüklerini, ritim ve şarkılar aracılığıyla özgürce ifade edebilmelerine, müzik kültürü ve müzik sevgisi kazanmalarına fırsat verir. Çocuklar; müzik eğitiminde önemli yeri olan işitsel algı eğitimi ile dikkatini yoğunlaştırır, sesleri dinler, tanır, ayırt eder ve ses üretirler.”

 

Erken çocukluk döneminde müzik eğitimi, okul öncesinde öğretilen sesli oyunlar, ritim çalışmaları, şarkı ve yabancı dil öğretimi vs. birçok aktivite 0-72 aylık yani 0-6 yaş aralığındaki çocuk yaş grubu için mükemmel etkinliklerdendir. Beş duyu organına altıncı duyumuz olan hisleri de ekleyebiliriz. Hisleriyle hayal dünyasına yol olan çocuklar müziğin ezgisinde hareket ederler. Matematik, sözel yetenek, günlük beceriler, oyuncak paylaşımı, çevreye oyun dahi müzikle anlam kazanır. Anne karnında ninniyle büyüyen bebekler dünyaya gözlerini açınca etrafındaki seslere daha kolay uyum sağlarlar. Erken çocukluk döneminde müzik, ses eğitimi her çocuğa doğru yöntemle aşılanmalıdır.

 

KAYNAK: “MÜZİK VE DRAMATİK ETKİNLİKLER ATÖLYESİ” – 9. Sınıf Ders Kitabı

– Balıkesir Fahri Kiraz Kız Meslek Lisesi’nde “Çocuk Gelişimi” Bölümü Alan Derslerine Girdiğim 2020 Yılındaki Ders Notlarımdan ve Ders Kitabından Alıntıdır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu