Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemSağlıkYaşam

Farkındalık Diplerde Başlar

Farkındalık diplerde başlar. Bu yazımızda saç sağlığında saç derisi bakımının öneminden bahsedeceğiz.

Farkındalık Diplerde Başlar

Cildimiz için kullandığımız serum, nemlendirici, güneş kremi gibi sayısız ürün ve uyguladığımız rutinler var. Peki ya baş derimiz için? Sağlıklı bir baş derisi olmadan canlı görünen saçlar gerçekten mümkün mü? Saçların canlı ve sağlıklı görünebilmesi için baş derisi rutini gereklidir. Çünkü farkındalık saç diplerinde başlar.

Güneşin zararlı etkileri, hava kirliliği, sert sular, yanlış bakım rutinleri, yüksek ısı ile şekillendirme baş derisinin yıpranmasına neden olur. Baş derisinin yeniden sağlığına kavuşması içinse çözüm, cilde gösterilen özenin aynısını baş derisine de göstermekten geçer. Sağlıklı cildi oluşturan rutinler, baş derisinde de fark yaratır çünkü baş derisi, daha fazla yağ bezi yoğunluğu ve gözenek barındırır. Doğru bileşenler ile oluşturulan bakım ürünleri, baş derisine yönelik yapılan farkındalıklı rutinler, güçlü ve güzel saçların temelini oluşturur.

Baş derisini korumak niye önemli?

Saç bakımı kökten başlar. Saç sağlığı, baş derisi sağlığı ile doğrudan bağlantılıdır. American Academy of Dermatology Association’a göre baş derisi yaklaşık 100.000 gözenek içerir ve her gözenek uzayan tek bir saç teli barındırır. Baş derisini nemli ve temiz tutmak, saç uzamasının anahtarıdır. Sağlıklı bir saç, ayda ortalama 2-3 cm uzar. Sağlıklı saçlara sahip olmanın formülü baş derisini zararlı çevresel etkenlere karşı korumaktadır. Bunun yanında saçları kökten uca doğru bakım rutinleri ile beslemektir.

Cilt, vücudun ilk ve en dış savunmasıdır; yaşam boyu bizi dış etmenlere karşı korumakla görevlidir. Cildin kendini yenileme ve onarma yetisi bulunsa da zaman içinde oluşan hasar, aynı yüzde olduğu gibi, baş derisi sağlığını da olumsuz etkiler. Örneğin; saç diplerinin de UV korumasına ihtiyacı vardır çünkü baş derisi yaşam boyu cildin yaşlanmasının temel nedeni olan güneşin zararlı etkilerine maruz kalır. Bu noktada baş derisi sağlığını desteklemek için özel olarak oluşturulan bakım ürünleri ve baş derisi rutinleri kaybolan canlılığı geri getirmeye yardımcı olur.

Baş derisi sağlığını destekleyen bakım rutinleri 

Dünyanın her yerinde kuafördeki yıkama koltuğuna oturanlara rahatlatıcı baş derisi masajı yapılması sadece bir tesadüf değildir! Tüm saç uzmanlarının bildiği üzere baş derisi masajı; baş derisi sağlığının korunmasında ve saç tellerinin daha hızlı uzayabilmesinde önemli rol oynamaktadır. Stresi ve gerginliği azaltmaktadır. Bunun yanında baş derisindeki ölü deri hücrelerinin arındırılmasını, kan dolaşımı hızının artmasını sağlamaktadır. Sadece kuaför salonlarında değil, gündelik yaşamda da düzenli bir baş masajı rutini edinerek saç ve baş derisi sağlığını desteklemek mümkün.

Baş Derisi Sağlığını Destekleyen Bakım Rutinleri 

Baş derisine yönelik temizleme ve nemlendirme ürünleri 

Aynı cilt gibi, baş derisi de doğru bir arındırma, temizleme ve nemlendirme rutini gerektirir. Baş derisi düzenli olarak temiz tutulmalı ve doğru bakım ürünleri kullanılarak optimal nem seviyelerinde tutulmalıdır. Bunu sağlamak aynı cilt bakımında olduğu gibi doğru bir temizleyici ve maske ikilisi kullanılarak yapılabilir.

Baş derisi bakımında özellikle nelerden kaçınılmalıdır?

Baş derisini aşındıracak hareketler, saç köklerinin zarar görmesine neden olmaktadır. Ayrıca tırnak, fırça veya tarağı agresif bir şekilde kullanmaktan kaçınmak gerekir. Yüksek ısı barındıran uygulamalarının da minimum düzeyde tutulması önerilmektedir.

Kullanılan bakım ürünlerinde, paraben ve silikon içerenlerden özellikle kaçınmak gerekir. Bununla beraber, fazla miktarda saç ürünü kullanmak da saç köklerinde aşırı ürün birikimine neden olur. Bunun sonucunda gözenekleri bloke etmektedir.

En doğru saç bakım rutini, kişinin baş derisi tipinin ihtiyaçlarına yönelik oluşturulandır. Ayrıca doğru bakım ürünlerinin tercih edildiği, sürdürülebilen ve uygulanabilen olandır.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu