Gündem

FÜTÜRİZM NEDİR?

Fütürizm anlamı “gelecek” olan ingilizce “future” ve fransızca “futur” kelimesinden gelir. 20. yüzyılın başlarında İtalyan yazar Filippo Tommaso Marinetti’nin ortaya çıkardığı fütürizm makineyi ve hızı edebiyata taşıyan edebiyat akımıdır. Türk edebiyatındaki  temsilcisi Nazım Hikmet’tir. 1. Dünya Savaşı başlamadan ortaya çıkan bu akım geçmişten kopuşu, yenilik ve değişikliğe yönelişi ilke edinmiştir. Fütürizm akımı edebiyat ile başlamış olup sonrasında mimarlık, resim ve heykel gibi diğer sanat türlerinde de hayat bulmuş, soyut fotoğraf kavramını ortaya çıkartmıştır. Fütürizme göre bilgi, teknoloji, akıl ve duyguyu kullanarak geleceğimizi tasarlar ve tasarladıklarımızı gerçekleştiririz.

Fütürizm dinamiklik, canlılık, etkinlik, ileriye atılmak demektir. Fütürizm seçtiği teknikte statik, hareketsiz olamaz. Fütürizmin altında yatan olgu bir makinenin, motorun ya da bir çarkın durmadan çalışmasına benzetilmektedir.

Fütürist nedir?

Fütürizm “olumlu gelecek tasarımı” anlamını taşırken  fütürist ise “olumlu gelecek tasarımcısı” dır. Fütürist kendisi ve tüm insanlık için olumlu, ilerici, yenilikçi, vizyon geliştiren; insanlıktan sorumlu olduğunu bilen, geleceğin seyircisi değil tasarımcısı olması gerektiğinin farkında olan, geleceği uzgören, geniş kitleleri fütürizm yaklaşımı ile bu bilinç etrafında toplamanın önderlerinden olan birey ya da kurumdur.

Günümüzde gelecek algısı olumsuz yönde. Herkes gelecek hakkında endişeli ve tedirgin. Aslına bakarsak fütürizm kimilerine göre ütopik gözükse de özellikle bu algı için çok faydalı bir bakış açısı ve bir ihtiyaç konumunda. Çok yemeyi, çok giyinmeyi, çok gezmeyi, çok iyi sosyal medyayı kullanmayı çözdük ve bunları bir şekilde yapabilir hale geldik fakat mutlu değiliz. Toplum olarak bu şekilde bir yaşam tarzı sürerek günü kurtarıp yarına temkinliyiz. Günümüz teknoloji devri, bilgiyi kullanabilme becerisine sahip olma devri, en iyiyi arama devri. Fütürizm bu dönemin en faydalı bakış açılarından biri olarak kendini ifade etmektedir.

Ufuk Tarhan Kimdir?

Son zamanlarda adını bir hayli duyduğum bu konunun başını çekenlerden Ufuk Tarhan’ın fütürizm hakkında kısa yorumunu sizlere aktarmak isterim. 40 yaşında işini bırakarak gelecek üzerine düşünmeye başlayan Tarhan, gençlere kendi mesleklerini yaratmalarını ve her alanda bir şey, bir alanda her şeyi bilmelerini öneriyor. Teknolojik, tasarımcı ve tedarikçi insanların gelecekte sürdürülebilir kariyer için önerilen insanlar olduğunu öne sürüyor. Kendisi ilk fütürist şirketi olan M-GEN Gelecek Planlama Merkezi Kurucusu ve aynı zamanda İş-Gelecek Tasarımcısı, Teknoloji Misyoneri, İnternet Yazarı, İş Avatarı.  Sevgili Ufuk Tarhan’ın edindiği meslekler bile fütüristik doğrusu! Hem danışmanlık yapan hem de dijital ajans hizmetleri veren Tarhan, geleceğin sadece yaşadığımız müddetçe başımızdan geçenler olmadığı, edindiğimiz bilgi ve tecrübelerimizle geleceği yorumlayabileceğimizi ve bizi bekleyenden daha iyi bir gelecek yaratabileceğimizi söylüyor.  Fütürist olmak için herhangi bir eğitim almaya gerek olmadığını; geleceğe dair bol bol senaryolar üretip hayaller kurmanın ve geleceği olumlu bir şekilde tasarlamanın fütürist olmak için yeterli olduğunu belirtiyor. Üstelik bu akımın 2005 yılında kurulmuş ve ciddiyetle etkin çalışmalar yütüren Türkiye Fütüristler Derneği bile var. Tarhan, 2009-2012 yılları arasında bu derneğe başkanlık yapmış ayrıca 2002 yılında, Dünya Gazetesi tarafından “Bilişim Sektörünün En Başarılı İş Kadını” seçilmiştir. Bir konuşmasında başarıyı şöyle tanımlıyor: “Sırf sen varsın diye, bir başkasının mutlu olma hali başarıdır. Tabi önce kendi varlığından mutlu olman gerekir.”

Fütüristlerin Gelecek Hakkındaki Tahminleri

The Futurist Dergisi ve diğer fütüristlere göre ilgimi çeken tahminlerin bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 2030 yılına kadar;

*Söylediğimiz, yaptığımız her şey kaydedilebilecek.  *Gördüğümüz rüyaları kaydedip izleyebileceğiz.  *Elektrik kullanımı %83’lere ulaşacak. *Geleneksel üniversitelerin %50’si kapanacak, yeni bir eğitim sisteminin önü açılacak. *Bir mesleğe başlamak için, en az 6 ay süren mikro eğitimler verilecek sonrasında profesyonelliğe adım atılacak. *Yoldayken olası sağlık riski durumunda size ilk müdahaleyi arabanız yapacak. Arabanız doktorunuz olacak. *Bilim insanları hem insanların birbirleriyle hem de diğer türlerle konuşmasını sağlayacak farklı bir iletişim sistemi kuracak. *Geleneksel ilaçlar yerine bireye özel ilaçlar üretilecek. *Dünya’nın merkezine gönderilen bir sonda sayesinde depremlerin önceden bilinmesinin önü açılacak. *Tüm küresel finansal işlemlerin %10’u Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile yapılacak. *Kızılötesi drone izleme sistemleri sayesinde orman yangınları %5 oranında azaltılacak. *Gelecekte sanatçılar, komedyenler, tasarımcılar ve tüm yaratıcı meslekler çok önemli hale gelecek. Çünkü kalan çoğu şeyi robotlar yapacak.

Bugün sosyal medya üzerinde yapabildiğimiz şeyleri bundan 15 sene önce hayal dahi edemezdik. 1950’lerde de dokunmatik telefonları ya da interneti kimse tahmin edemezdi ama günümüzde bunlar olağan şeyler. Gelecekte ışınlanma, klonlama, uçan arabalar, dünya dışında yaşam gibi bugün insanı heyecanlandıran şeyler ileride gayet rutin ve sıradan olacak ama fütürizmin bir sonu olmayacak o hep daha fazlasını daha ilerisini isteyecek.

Haftaya görüşmek dileğiyle, keyif dolu bir hafta sizinle olsun.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu