GündemKöşe Yazıları

Gazete ile Kahve 2’lisi

Gazete ile Kahve 2'lisi

Gazete ile Kahve 2’lisi

Gazete ile Kahve 2’lisi. Kahveyi hep kitapla birlikte bütünleştiririz. Pırıltılı kokulu mumlarla bir kuple şiir seslendirme, fincanda kahveyle sevdiğimiz kitabı okuma, tavşankanı tonundaki semaver çayıyla edebî sohbete odaklanma en mutluluk verici örneklerdir.

Bir de kahvemizle günlük gazetemizi bir arada düşünmeli. Hazır paketteki kahvelerden, sallama poşet çaylarından ziyade kendi yaptığımız çay ve kahvenin değeri daha yüksektir. Kavruk kokudaki kahve çekirdekleri, kahve değirmeninde öğütülüp o un ufak hale gelen mis kokulu taze çekilmiş toz kahve nasıl da enerjimizi doruğa çıkartır.

Peki, Türk kahvemizin telvesini değerlendirmeyi biliyor muyuz? Şahsen evinden kolay kolay çöp çıkmayan biri olarak en ufak şeyi bile değerlendiren, sıfır atık mantığını hayatımda uygulayan, kullandıklarımı geri dönüştürebilen, tüketmekten yana değil de üretmekten yana felsefesi olan bilinçli bir vatandaşım.

Taze kahvenin kalitelisini bulup alabilmek, bir tatlı kaşığı Türk kahvesine sahip olabilmek emek ister ve yaşam kalitesini simgeler.

Çay fakirin içeceği, kahve zenginin tercihi gibi gelir akla. Aroması uçan kahvemizle, içtikten sonra dibinde kalan telvesi ile neler yapabileceğine dair günlük yaşamdan pratik örnekler sunalım:

– Kek içine ilâve edilecek az miktardaki kahve, aromatik bir tat verir.

– Bahçenize gübre olarak kavanozdaki kahvenizden kullanabilirsiniz.

– Bahçeye serpiştirdiğiniz az miktardaki kahve tanesi, sümüklü böcekleri oradan uzak tutmaya yetecektir.

– Kahve, toprağın pH değerini değiştirerek bazı çiçeklerin rengini değiştirebiliyor. (Kulağa Küpe: Kahve telvesi her çiçeğe iyi gelmeyebiliyor. Kara toprağın rengini sarartabilir. Faydalı gelecek olan çiçeğin toprağına telve ekleyin, saksıda denemiştim.)

– Sulandırılmış kahveden hazırlayacağınız krem, gözaltı torbalarınıza iyi gelir.

– Kahve ile yıkanan saç daha parlak bir görünüme sahip olur.

– Havuç tohumlarının yanına serpiştirilen kahve taneleri sayesinde daha sağlıklı havuç yetiştirilecektir.

Abonesi olduğumuz günlük gazetemizle, bir fincan kahve yahut bir kupa tarçınlı-sütlü saleple güne erken başlamalı. Kuşlar uçuyor, çiçekler açıyor, nefes alıyoruz ve hayat devam ediyor. Yirmi dört saatlik zaman dilimi herkese eşit verilmiş aslında. Yirmi dört parçaya ayrılmış dilimlerden oluşan kocaman bir ömür pastası gibi düşünebiliriz bunu. İnsan, insana iyi gelmelidir. İnsan, insana iyi gelirse şu evren güzelleşir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu