Köşe YazılarıElif Yavaş

İstanbul Aşkı

“İstanbul, gözümde öyle tütmeye başladı ki… Ayakları bağlı bir horozun gözünde çöplük, rıhtım üzerinde göğsünü şişiren bir balığın rüyasında deniz suyu, ısıtmalı bir kafes aslanının çilesinde orman, bu kadar cazibeli hatlarla tütemez.”

 

İstanbul Aşkı.. ( NECİP FAZIL KISAKÜREK, “İSTANBULA HASRET” kitabından. / Kitabın yine aynı addaki ‘İSTANBULA HASRET’ başlıklı yazısından, kitaptaki 3. eserin ilk paragrafından alıntıdır. Sayfa No: 15, BÜYÜK DOĞU YAYINLARI, DERLEYEN: Mehmed KISAKÜREK ).

Ah İstanbul!

Yedi tepeli şehrinde ne çok hatıralar barındırdın, kuşlar konuşsa doğa da dillenirdi. Ne yaşanmışlıklar çoğalttın Anadolu ile Avrupa çizgisi arasında. En yıllanmış anılar sende barınıyor, en zarif şiirin taç beyti olmuşsun azizim. Aziz İstanbul! Gök kubbe altında edilen duaların ebemkuşağı rengine dem olan hecesisin. Gökten gül yazsa kâinatın peygamberinde müjdelenirdi insanlık, Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta kalırdı delikanlılık.

İstanbul’u dinleyelim gözlerimiz kapalı,

Osmanlı Devleti’nin eski başkentini kalemimize alalım bir gece yarısı. Orhan Veli’nin İstanbul şiirlerine konuk olsun ruhumuz, Süleymaniye’de soluklansın vücudumuz. Ramak kala sevmeli şehirleri, âşık olmaya ramak kala anbean ilham saatine mühürlemeli hece ölçülü şiirleri. Fuzuli’nin aruz şiirlerinden esinlenip de uçuverdi bir martı kuşu. Martının denize olan sevdası tıpkı susuz kalan toprağın sicim gibi yağan yağmura sevdalanışı gibiydi. Güneş bakışlı gözlerden sana göz kırptık İstanbul, tabiatın elleriyle okşadık tarih kokan ay yüzünü, mürekkebi bitmeyen kalemlerle can olduk senin hikâyene. Hayran kaldık iç sesine.

İstanbul aşkı yaşar her Anadolu insanının kalbinde.

Anılar İstanbul kokar, hasret türküsü İstanbul’u mırıldanır, gözler Haliç’i görür, eller Eyüp Sultan’a uzanır. Güzelsin aziz İstanbul, ne muhteşemsin, Türkiye’nin göz bebeğisin, denizlere tuz olan billur kristalsin, bibloları canlandıran asırlık bir şahesersin. İstanbul; İstanbul olalı beri her milletten insanın hayali oluverdi, oysa her ülkenin kendisini ele geçirmek istediğine dair rüyasından bihaberdi. Hayal ile gerçeğin, rüya ile yaşanmışlığın ta kendisisin. Son olarak, hadi tut ellerimden uçur beni İstanbul.

ELİF YAVAŞ

TARİH= 25 Temmuz 2023 – Salı

…İstanbul Aşkı…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu