GündemKöşe Yazıları

Geleneksel Türk Mutfağı

Geleneksel Türk Mutfağında Yenilebilir Çiçekler Hem Damağa Hem Göze Hitap Ediyor

Her mevsimin özelliğine göre ortaya çıkan çiçekler; renk, tat ve koku gibi duyusal özellikleri ile sofraları süslemek amacıyla da kullanılabilmektedir.

Dünyanın önemli mutfaklarından biri olan Türk mutfağında farklı çiçeklerden, farklı amaç ve şekillerde hazırlanan yiyecek ve içecekler özel bir yere sahiptir. Bu yiyecek ve içeceklerin, Türk mutfağının zenginleşmesinde önemli katkıları olmuştur.

Gastronomi turizmi açısından Türk mutfağının potansiyeli çok. Örneğin gül, gelincik vb. çiçekler pişirilmeden şerbet yapılarak tüketilmektedir. Ayrıca, bazı kurutulmuş çiçekler ise çeşitli çorba ve benzeri yemeklerin üzerine serpiştirilir. Çiçekler pişirilerek; çay, şurup, şerbet gibi içeceklerin; pilav, dolma, omlet, kızartma, hamur işleri gibi yemeklerin; reçel, lokum, şekerleme, hamurlu ve sütlü tatlıların yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca çiçekler; çeşitli yiyecek ve içeceklerde baharat olarak, renk, tat ve aroma vermek amacıyla da geçmişten günümüze mutfakta yer almaktadır.

Örneğin Osmanlı dönemi mutfağında safran, karanfil ve gül en çok kullanılan çiçeklerdendir. Gül; taze olarak salata ve süslemelerde kullanıldığı gibi reçel, şurup/şerbetlerde ana malzeme olarak yer almıştır. Gül suyunun etli yemeklerden pilavlara, hamurlu tatlılardan sütlü ve hafif tatlılara, macunlardan lokumlara kadar çok çeşitli alanda kullanıldığı bilinmektedir.

Cicek

Osmanlı mutfağında gülden başka, mevsiminde erguvan ve ayva çiçeklerinden salata; filbahar, fulya, menekşe, yasemin ve muhabbet çiçeğinden şerbetler; ebegümeci, erguvan, filbahar, fulya, limon, portakal, sığırdili ve yasemin çiçeğinden reçeller yapılırdı.

Kabak çiçeği, eskiden olduğu gibi günümüzde de yaygın olarak (etli-etsiz) dolması, kızartması, pilavı ve yemeği yapılmaktadır. Bazı çiçekler (erguvan, ıspıt, kardelen, turp otu filizi, sığırkuyruğu) kavrularak, bazıları (turp otu filizi gibi) omlet, bazıları da (çiğdem, menekşe, nar çiçeği) aş/pilav yapılarak tüketilmektedir.

Ancak, çiçeklerin günümüz koşularında egzoz gazlan ve tarım ilaçlarının etkisiyle kirlenebileceklerini de unutmamak lazım. Bu nedenle toplarken yoğun trafik akışının olmadığı, yol kenarları dışında kalan yerlerden ve tarım ilaçları bulaşmamış olmasına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Netice itibariyle bitkiler ve çiçekler, doğayı ve insan hayatını güzelleştirmeye, bulunduğu her ortama büyük bir enerji katmaya devam ediyor…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu