Ender GÖKMENGündemKöşe Yazıları

Güneş Enerjisiyle Ucuz ve Temiz Elektrik

Kamuoyunda ‘çatı mevzuatı’ olarak bilinen yönetmelik ile çatıya kurulacak güneş panelleriyle, vatandaşların kendi elektriğini üretmesinin önü açıldı. Geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 10 kilowatta kadar olan güneş paneli ve rüzgâr türbininde trafo kaynaklı kapasite kısıtını kaldırma kararı aldı.

Elektrik dağıtım şirketleri, bu yönde gelecek tüm talepleri geri çeviremeyecek. Abone, karar uyarınca çatısına 10 kilowatt kadar koyacağı panel ya da türbin için de bulunduğu bölgedeki elektrik dağıtım şirketiyle temasa geçecek. Dağıtım şirketi, gerekli teknik düzenlemeleri yapacak ve 5 megawatt trafo kapasitesi doluncaya kadar tüm talepleri karşılayacak.

10 kilowatt kurulu güce sahip solar sistemin %90 verimlilikle üretim hacmi oluşturduğunu düşünerek, saatte 9 kilowatt elektrik üretilebilir. Kış aylarında 5, bahar aylarında 7, yaz aylarında ise 10 saat/gün güneşlenme süresini dikkate alarak; ortalama 7 saat/gün güneş ışığından faydalanabilirsiniz. Üretilen bu elektrik ile çamaşır ve bulaşık makineleri, buzdolabı, televizyon, ütü gibi cihazlar için gerekli elektrik ihtiyacını karşılamış olursunuz.

Solar sistem içerisindeki akü grubunun ekonomik ömrü 10 yıl, panellerin ise genel olarak 25 yıl üzerinden değerlendirilir. Ekonomik ömrü dolan panellerin verimliliğinde düşüşler meydana gelse de elektrik üretmeye devam ederler. Kullanıcıların aylık elektrik tüketim miktarlarına göre sistem kendisini, 5 ila 8 yıl arasında amorti eder. Kurulan sistem kendi maliyetini, üretilen elektrik ile çıkardıktan sonra, kar etmeye başlar.

2017 yılında İller Bankası desteği ile dört belediyede çeşitli büyüklüklerde güneş enerjisi santrali kurulması, Çin’de temiz enerji yatırımlarının yüzde 24’lük artışla yaklaşık 133 milyar doları bulması, güneş enerjisine yatırımın yüzde 18 artarak 160 milyar doları aşması göz önüne alınırsa; enerji konusundaki gelecek projeksiyonu “güneş enerjisini” işaret etmektedir. Mikro ölçekte bireysel yatırımlarla, makro ölçekte ise devlet desteği ya da yurt dışı kaynaklı destekleme fonları ile kurulabilen fotovoltaik sistemler; enerji maliyetinizi minimize edebilir, atmosfere salınan tonlarca karbondioksitin önüne geçerek karbon ayak izinizi küçültebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu