GündemKöşe Yazıları

İletişim Hayatımızın En Önemli Sosyal Aracıdır

İletişim Hayatımızın En Önemli Sosyal Aracıdır

Özellikle ebeveynlerin çocuklarıyla kurdukları iletişim söz konusu olduğunda önemi dahada artar.Çocuğunuzla kurduğunuz iletişim onun akademik başarısını,meslek ve evlilik seçimini,insan ilişkilerini ve mental sağlığını büyük oranda etkilemektedir.Bütün duyarlı ailelerin amacı mutlu ve hayata iyi uyum sağlayabilmiş çocuklar yetiştirmektir.O halde anne babalara çocuklarıyla  doğru iletişim kurmak konusunda oldukça sorumluluk düşmektedir.Peki çocuğumuzla nasıl doğru iletişim kurarız?

1)Çocuğunuzu Dinleyin

Çocuğunuz size birşeyler anlatırken onu dinlemeniz çok önemlidir.Onu dinlerken göz teması kurmanız,sözel ya da mimiklerinizle dinlediğinize dair tepki vermeniz kendisine saygı duyulduğunu düşündürecek buda öz güvenini artıracaktır.

2)Büyük Tepkilerden Kaçının

Çocuğunuz yanlış bir durum yada davranışta bulunduğunda ona tedirgin yaklaşarak büyük tepkiler vermeyin.Ona sorun çözmek için şans tanıyın böylelikle çocuğuza hatalarını çözme imkanı sağlamış olursunuz.Buda yanlış bir durum,davranış ya da olay yaşadığında çekinmeden  sizinle paylaşmasını sağlar.

3)Teşekkür Edin

Çocuğunuza her aldığı sorumluluk için teşekkür edin.Buda çocuğunuzun motive bir şekilde yeni sorumluluklar almasını sağlayacaktır.

4)Kıyaslama Yapmayın

Çocuğunuzu çevrenizdeki diğer çocuklarla kıyaslamayın  mesela ’’ Komşunun çocuğu böyle yaptı sen neden yapamadın.’’ gibi cümleler çocuğunuzun öz güvenini kırar,sizle birşey paylaşmaktan çekinmesine neden olur ve kıyaslandığı kişiye karşı olumsuz duygular geliştirir.Kıyaslama yapmaktan uzak durmak gerekir.

5)Sevginizi Gösterin

Sevginizi göstermeyi ihmal etmeyin çocuklar için sevilmek bir ihtiyaçtır.Saçını okşayın ,sırtını sıvazlayın ,duygularınızı paylaşın.Mutlu çocuklar mutlu gelecek kurarlar.

6)Birlikte Zaman Geçirin

Birlikte zaman geçirmek çocuğunuza kendisini önemli hisettirir ve sevildiğini düşünür.Ebevenylerde çocuğun karakterinin güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi gözlemleyebilme ve çocuğuna daha iyi rehberlik edebilme şansı elde eder.Çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişki güçlenir.

 

 

Psikolog

Nurdan ŞAHİN

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu