GündemÖzel HaberlerSpor

İLGİ BÜYÜK AMA İSTİKRAR YOK

Fit bir görünüme sahip olmayı kim istemez ki. Bunun için yapılması gereken çok basit: Vücut geliştirme sporu ve doğru beslenme. Balıkesir Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü Vücut Geliştirme sporu il temsilcisi İhsan Güven vücut geliştirme sporuyla ilgili,” Gençlerin ilgisi çok ama istikrarlı değiller” dedi.

Sağlıklı bir vücuda ve güzel, fit bir görünüme sahip olmanın yanında her spor dalı için vücut geliştirme sporu önemli rol oynuyor. Judo, karate, güreş aklınıza gelebilecek tüm spor dallarından önce vücut geliştirme sporu yapmak gerekiyor. Doğru duruş, oturuş ve uyuma şekli içinde önemli olan bu spora dalına ilgi çok yoğun.

SPORDA ENGEL YOK

Vücut geliştirme sporuna 16 yaşında başlanması gerektiğini belirten İhsan Görmez, ”Vücut geliştirme sporuna 16 yaşına gelen her çocuk başlayabilir. Kemik gelişiminin tamamlanması bu yaşa kadar sürdüğü için 16 yaşında diyoruz tabi daha öncede başlayabilirler ama en uygunu 16 yaş. Bitirme yaşı olmayan bir spor her yaştan bireyler bu sporu yapabilir. Şuan 2 öğrencimizi yarışmalara hazırlıyoruz. Vücut geliştirme sporu için salonu olan sadece birkaç il var bunlardan biriyiz bu yönden de çok şanslıyız. Vücut geliştirme sporunda yarışmaya katılabilmek için en az 2 yıl spor geçmişinin olması gerekiyor. Vücut geliştirme ve fitness ile uğraşmış olması gerekiyor. Bu sporu herkes yapabilir. Engelli olanlarda engel durumunu göz önünde bulundurarak spor yapabilir.” açıklamasında bulundu.

VÜCUT GELİŞTİRMEKTEKİ AMAÇ

Fit görünüme sahip olmanın ana amaç olduğunu dile getiren Görmez, “Bu sporda ilk etapta amaç insanların fit bir görünüme sahip olmaları. Bu ana amaç. Ana amacın yanında kilo verme amaçlı, fizik tedavi amaçlı, zinde ve sağlıklı kalma amaçlı yapılan bir spor. Bir karate sporcusu, judo sporcusunun spora başlamadan önce vücut geliştirme sporu yapması gerekiyor.” dedi.

İLGİ VAR, İSTİKRAR YOK

Görmez spora ilginin yoğun olduğunu söyleyerek, ”Gençlerin ilgisi çok yoğun bu spora ama maalesef istikrar yok. Çünkü çok zor bir spor. Antrenmanın dışında beslenmede çok önemli. Beslenmeyi doğru yapamadıkları için sporu da istikrarlı bir şekilde yapamıyorlar. Genel olarak düşünürsek dünyada ve Türkiye’de çok fazla ilginin olduğu bir spor.“ dile getirdi.

DOĞRU BESLENME ÖNEMLİ

Şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmamız gerek diyen Görmez, ”Bu sporu yaparken daha çok protein ağırlıklı beslenilmeli. Kilogram başı 2 gram protein ve kilogram başı 4 gram karbonhidrat alınmalı. Şeker ve tuzdan uzak durulmalı. Omega 3 ve 6 içeren yararlı besinlerden yararlı yağlar alınmalı. Beyaz ekmekten uzak durulmalı. Şeker kesinlikle kullanılmamalı bunların vücuda bir faydası olmadığı gibi insülin direncini de kıran gıdalar.” şeklinde konuştu.

İLK 8 HAFTA BAŞLANGIÇ

Kişinin vücuduna uygun program belirlediklerini söyleyen Görmez, “İlk 8 hafta adaptasyon dediğimiz dönem olduğu için haftada 3 gün çalışıyoruz. 8 Haftadan sonra haftada 4 gün çalıştığımız bir program uyguluyoruz. Daha sonra da kişinin vücudunun durumuna göre 3 gün çalış 1 gün dinlen şeklinde program belirliyoruz. Antrenmanlar 2 saati geçmeyecek şekilde yapılıyor. “ dedi. Emine Kızılgül

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu