GündemÖzel Haberler

MİDENİZE YÜKLENMEYİN

Ramazan ayından sonra oruç ile beslenme düzenimiz değişti.

Oruç günlerini geride bıraktığımız ve rutin günlere döndüğümüz bayram ve sonrası için nasıl beslenmemiz gerekiyor?

 

Haydar Paşa Numune Hastanesi Dahiliye Bölümü Doktoru Ali Kaan Güren Ramazan bayramında mideyi rahatsız etmemek adına yapılabilecekleri MERHABA’ya anlattı.

 

BOL SU İÇ

Bayramda baklavaları, sarmaları, şekerleri çok kaçırıp bütün bayramı kıvranarak geçirmeyin. Yemeklerden önce bolca su için. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıvı kaybının arttığını belirten Doktor Ali Kaan Güren, ”Oruç tutan birçok kişinin yemek yeme ve sıvı tüketme düzeni değişiyor. Yemek konusundan önce özellikle son yıllarda olduğu gibi Ramazan ayının bu yıl da yaz aylarına denk gelmesiyle daha  çok ön plana çıkan sıvı kaybının öneminden bahsetmek gerekir. İnsan vücudunun büyük bölümünü su ve içersinde çözülen elementler oluşturur. Vücudumuzda bulunan su ve içersinde çözülen elementler vücudumuzdaki birçok metabolik olaydan sorumludur. Bu açıdan bakarsak vücuttaki sıvı ve elektrolit kaybının çok olduğu yaz aylarında tutulan oruçlar sırasında alınan az miktarda sıvı, özellikle yaşlı ve ek hastalığı olan kişiler basta olmak üzere şiddeti değişen birçok metabolik soruna yol açabilir. Bu açıdan bayramda ne yiyelim sorusuna, yemeden önce bolca su için sonra yemeği düşünürüz demek daha doğru olur.” açıklamasında bulundu.

 

SAĞLIKLI DİYE KİLOYLA YEMEYİN

Sağlıklı olduğunu bildiğimiz yiyeceklerinde kilo kilo tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Doktor Ali Kaan Güren, “Bolca su içtikten sonra yemeğe geçecek olursak, ne yiyelim ne yemeyelim konusunun özellikle son yıllarda biraz fazla manüplatifleştiğini düşünenlerdenim. Tabi ki bu konu hakkında kafa yoran, birçok bilimsel araştırma yapan insanların emeklerine saygı duymak gerekir. Fakat hem hastalarımda hem de yakın çevremde gördüğüm kadarıyla bu konunun tam anlamıyla anlaşılamadığı bir gerçek. Örneklerle anlatacak olursak meyve sağlıklıdır yiyebilirsiniz demek günde üç öğünde sadece birer kilo meyve yiyeceksiniz demek değildir, veyahut kızartmalar, margarinle yapılmış yiyecekler zararlıdır çok tüketmeyin demek ağzınıza sürdüğünüz anda metabolik bir hastalığa sahip olacağınız anlamına gelmez, yine aynı şekilde kanser riskini arttırdığı kanıtlanan bir yiyeceği yemek demek mutlaka kanser olacaksınız anlamına gelmemektedir. Tüm bunları bir kenara bırakacak olursak önemli ve kesin olan tek şey ‘her şeyi kararınca, zararlı olan şeyi en az miktarda’ yemektir.” dedi.

 

BAYRAMDA NEFSİNİZİ KORUYUN

Bayramda her gittiğimiz ziyarette az miktarda yemek midemizi korumamızı sağlar diyen Doktor Güren, “Bayrama gelecek olursak tabi ki uzun süren bir Ramazan döneminden sonra insan psikolojik olarak birçok şeyi kısıtlama olmaksızın yemek isteyecektir. Fakat tüm Ramazan ayında olduğu gibi nefisimizi bayramda da korumak bizim yararımıza olacaktır. özellikle hamurlu tatlıları, şeker miktarı yüksek olan çikolataları, şekerlemeleri, kola, hazır meyve suyu gibi kalorisi yüksek şekerli sıvıları fazla miktarda tüketmemek gerekir. Bunun dışında tüketeceğimiz besinleri gün içine yaymak da vücudumuzun sindirimi açısından daha yararlı olacaktır. Özetleyecek olursak gittiğimiz bir yerde her şeyi yiyip başka hiçbir yerde bir şey yememek yerine, gittiğimiz her yerde en az olacak şekilde bir şeyler yemek daha iyi olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

 

SİNDİRİM DE SIKINTI MI YAŞADINIZ?

Ara öğünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doktor Güren, “Uzun bir açlık döneminden sonra kişilerin kısıtlama olmaksızın yemek yeme istemeleri içgüdüsel olarak olağan bir tutumdur. Fakat yenilen gıdaların türleri ve miktarları düşünülecek olursa sindirim süresinin uzaması ve buna bağlı olarak şişkinlik, ekşime, reflü şikayetlerinin artması kaçınılmazdır. Bunları yaşamamak için porsiyon büyüklüklerine ve öğün aralıklarına dikkat edilmesi gerekir. Öğünlerde yenilen miktarın azaltılıp öğün sayısının arttırılması ve yemek yendikten en az 4 saat sonra uyunması şikayetleri geriletecektir.” ifadelerini kullandı.

 

BUNLARI TÜKETMEYİN !

Mideye en zararı olan yiyecekler bol yağlı, acılı ve baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak, pişmemiş sebzeler,  kakaolu gıdalar,  kızartma, mangal gibi yöntemlerle pişirilmiş et ve et ürünleri, asitli ve şeker oranı yüksek içecekler şeklinde sıralanıyor. Eğer Mide hastalığı yaşamak istemiyorsanız bu yiyeceklerden uzak durmanızda fayda var.

 

MİDE YANMASI NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?

 

Mide yanmasının birden fazla neden ile olabileceğini belirten Doktor Güren, ”Mide yanması çok geniş bir tanımlamadır. Bu şikayet midede varolan bir yaradan kaynaklanacağı gibi yenilen gıdanın midenin asit-alkali dengesini kısa süreli bozmasından dahi olabilir. Eğer mide yanması süreklilik arzediyorsa doktorunuza başvurulup medikal tedaviye başlanabilir. Birinci basamak tedavide mide asiditesini azaltan toplumun birçok kesimince bilinen ve kullanılan antiasidik özellikte ilaçlar bulunmaktadır. Birinci basamak ilaçlarla geçmeyen ve uzun süredir varolan yanma, ekşime, şişkinlik gibi şikayetler varsa ileri tetkik için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.” ifadelerine yer verdi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu